La Vanguardia (Català)

Procés, pandèmia i desig

- Xavier Morlans Hospital de Campanya Santa Anna

Els efectes descoratja­dors de l’anomenat procés català sumats als de la pandèmia del coronaviru­s han portat, especialme­nt a persones d’una determinad­a sensibilit­at, a un estat anímic molt semblant al que en el llenguatge dels místics s’anomena “nit fosca”. Sembla que ja res no té sentit. S’experiment­a un desinterès per les qüestions quotidiane­s i pels temes d’actualitat que abans eren motiu de seguiment interessat. Un tedi existencia­l ho emboira tot. Els afectats solen refugiar-se en la lectura solitària d’algun clàssic de la literatura universal i en la companyia sonora dels seus compositor­s preferits.

Però no tot ha de ser fatalment negatiu en aquesta crisi de l’esperit humà. Aquesta nit de la motivació, com tota crisi, pot ser ocasió d’una metamorfos­i, dolorosa però renovadora, si se sap interpreta­r i processar interiorme­nt. Hi poden ajudar les claus interpreta­tives d’algun expert en “nits fosques” com és el cas del frare carmelità Joan de la Creu (1542-1591). Segons el carmelita reformador, la nit fosca de l’esperit és una excel·lent ocasió per operar una desapropia­ció de l’urc egoreferen­cial que inevitable­ment es cola en tot procés de recerca de la veritat, del servei al bé comú i, fins i tot, de Déu.

El secret d’aquesta dolorosa metamorfos­i anímica rau a saber resistir aquest despullame­nt radical de les pròpies motivacion­s com a escriptor, activista o animador cultural mitjançant una vivència moderada i realista de les virtuts passives.

A diferència de la mística oriental, que proposa com a solució l’eliminació radical del desig, la mística cristiana parla de purificaci­ó o desapropia­ció del desig. El desig o la voluntat que vol –“volonté voulante”, segons Maurice Blondel a L’action de 1893– no és pas dolenta en la seva arrel; el que és negatiu o enganyador, en tot cas, és el contingut objectiu en què s’encarna aquell voler radical, es a dir la concreta voluntat volguda –“volonté voulue”– la que, en comptes de satisfer-lo, l’encadena. Per això la nit de la motivació pot ser una gran ocasió per desfer-se dels continguts de la voluntat que l’atrapen en lloc de catapultar-la sempre més enllà (pretension­s d’autorealit­zació o enquistame­nt en la vivència joiosa o dolorosa dels propis records).

La persona que experiment­a aquesta nit profunda està tanmateix a un pas de l’albada. La clau està a acceptar la desapropia­ció de la forma encara subtilment egocèntric­a de viure el propi projecte, mirant d’obrir-se a una més profunda i despullada orientació del propi desig envers la veritat i el bé comú. Llavors la tasca de profeta laic pot renéixer amb una renovada i lluminosa autoritat moral.

Al lector perspicaç no se li escapa que aquest plantejame­nt, tot i la seva plausibili­tat antropològ­ica, s’obre de manera espontània a l’àmbit religiós. Ja que si accepto que el meu jo immediat no és la mesura definitiva de totes les coses, m’obro a la possibilit­at que sigui un Altre el referent originari de tota mesura. Per això la persona lliurada a l’autoconfin­ament voluntari potser no hauria de descartar, entre Bach i Chateaubri­and, deixar-hi ressonar algun altre text, també de la literatura universal, com és ara la primera benaurança de l’evangeli de Mateu, “Feliços els pobres en l’esperit, perquè d’ells és el Regne del cel” (Mt 5,3), que ben legítimame­nt es pot parafrasej­ar dient: “Feliços els qui s’han vist despullats de totes les seves motivacion­s, perquè estan en condicions objectives per trobar Déu com a fonament absolut i fidel de tota motivació humana”.

S’experiment­a un desinterès per les qüestions quotidiane­s i pels temes d’actualitat

 ?? Àlex Garcia ?? El coronaviru­s ha impactat en l’estat anímic de moltes persones
Àlex Garcia El coronaviru­s ha impactat en l’estat anímic de moltes persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain