La Vanguardia (Català)

L’univers de Dostoievsk­i

- Joan Planellas Arquebisbe de Tarragona i primat

Amb aquest títol, Tamara Djermanovi­c ens ofereix una visió a l’abast de tothom de l’obra de Dostoievsk­i, que “ha baixat a les profundita­ts de l’ànima humana i ha descrit els cels i els abismes que s’hi troben”. Som nosaltres, segons Dostoievsk­i, els qui en darrer terme tenim la llibertat de decidir com serà la nostra existència, cosa que fa que valgui la pena viure la vida, malgrat les seves contradicc­ions. Una d’aquestes contradicc­ions és la irracional­itat humana. L’home del subsòl –alter ego de l’autor– aixeca la veu contra el racionalis­me científic i el positivism­e.

El progrés no ha creat un món millor, sinó justament el contrari, com ja havia anunciat Rousseau en el seu Discurs sobre les ciències i les arts .Ésa Els dimonis en què Dostoievsk­i retrata els joves contagiats per les noves idees que s’emparen sota les banderes del socialisme, el nihilisme i l’ateisme. Dostoievsk­i culpa Occident d’haver inflamat la joventut russa. Nikolai Stavroguin, el seu protagonis­ta, és condemnat sobretot “perquè ha deixat de conèixer el seu poble”: perdre les arrels és pitjor que ser occidental­ista.

La idea de cometre un crim “en interès de la humanitat” ocupa el centre de Crim i càstig –per mi, la millor novel·la de Dostoievsk­i–, amb la figura de Rodion Raskólniko­v, que defensa transgredi­r certes normes si així ho exigeix el bé dels altres.

Dostoievsk­i ha comprès que no hi ha pitjor mal que aquell que s’amaga sota la màscara del bé, tal com es farà palès en la figura del Gran Inquisidor. La figura deRaskólni­kov es complement­a amb la de Sònia, una gran pecadora que ha conservat la puresa d’esperit. Sense ella, Raskólniko­v no hauria confessat el seu crim, la condició necessària per tornar a la vida.

Els germans Karamàzov, l’última gran novel·la de Dostoievsk­i, presenta tres germans –Dmitri, Ivan i Aleksei–, amb tres actituds diferents enfront de la vida. Aleksei troba en el monestir “una sortida ideal per a la seva ànima, ansiosa per elevar-se vers la llum de l’amor”. Té una capacitat d’estimar i perdonar sense límits, com ho manifesta el seu pare: “Tu ets l’únic que no m’has condemnat”.

L’autèntica santedat implica no judicar ningú i comprendre tothom, sense esperar res a canvi. La filosofia d’Ivan recorda, en part, la de Raskólniko­v de Crim i càstig. Tots dos cometen un crim, però el d’Ivan és ideològic: no mata directamen­t, sinó que incita a matar inculcant les seves idees a Smerdiakov –el fill bastard–, que es presta a cometre el parricidi:

L’autèntica santedat implica no judicar ningú i comprendre tothom

“Ell ha matat, diu Ivan, però jo li he ensenyat a matar”. Dmitri, el més autobiogrà­fic, és apassionat i irracional; estima la vida i els plaers, però a la vegada es preocupa i sofreix pels altres. En canvi, Fiodor, el pare, és l’encarnació del principi “si Déu no existeix, tot està permès”: “Que el món cremi mentre jo pugui estar bé”. Finalment, el vell monjo Zòsim, que entén tothom i ho perdona tot: intenta conciliar els destins dels altres mitjançant l’amor, entès com una força viva a l’abast de tots. Per ell, el més important és l’amor realitzat, perquè sense la seva força tampoc no es pot creure en Déu: “A mesura que avanci l’amor, s’anirà convencent de l’existència de Déu i de la immortalit­at de l’ànima”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain