La Vanguardia (Català)

Precisió i elegància

-

A Allschwil, al costat de Basilea, en una zona en plena remodelaci­ó urbana que es convertirà en un campus d’innovació, s’estan construint diversos edificis, alguns projectats per la firma de Herzog & De Meuron. Un d’aquests, el Switzerlan­d Innovation Park, que està previst que s’inauguri aquest estiu, es diferencia per la seva estructura lleugera de formigó i els seus tancaments de vidre.

El formigó, fet servir extensivam­ent a tots els països del món, comença a ser qüestionat pel seu impacte climàtic. Es podria dir en descàrrec dels dos arquitecte­s suïssos que el seu projecte és del 2016. Però abans és oportú subratllar la depuració que han aconseguit en aquest edifici de 50.000 metres quadrats i planta quadrada, disposada al voltant d’un gran pati i destinada a allotjar oficines i laboratori­s a mida per a empreses innovadore­s dels sectors biotecnolò­gic i mèdic.

Dos són els elements que cal destacar d’aquest edifici de cinc plantes, cada una de 10.000 metres quadrats diàfans. El primer element és la lleugeresa de l’estructura que el sosté: la suficient perquè tota idea que associï formigó a excés de massa estigui fora de lloc. Els pilars són esvelts, com ho són els forjats, que formen la retícula de la façana, que sembla que, a més, està habitada: tant per la transparèn­cia de l’edifici com per les passarel·les corregudes, unides per discrets arcs, que faciliten les vies d’evacuació i li donen vida.

El segon element destacable són les quatre escales d’accés a l’edifici, instal·lades a les quatre cantonades. Són escales de doble hèlix i remota inspiració davinciana, que permeten als usuaris que pugen o baixen fer-les servir sense creuar-se.

En aquest cas s’hi han estirat uns quants ponts per garantir l’accés a tots els nivells. Una altra particular­itat d’aquestes escales és que estan a la intempèrie, i constituei­xen un accés exterior a l’edifici, a diferència dels ascensors, situats ja a l’interior.

Està previst que Herzog & De Meuron construeix­in, limítrof a aquest Switzerlan­d Innovation Park, l’Hortus (House of Research, TechnoHerz­og logy, Utopia and Sustainabi­lity), un edifici de fusta, argila i vocació sostenible radical (sense gens de formigó), que espera convertir-se en energètica­ment positiu, en 30 anys. Fet que acredita la inquietud mediambien­tal de

& De Meuron. De la mateixa manera que l’edifici ja gairebé acabat que motiva aquestes línies expressa la innovació, la precisió i l’elegància que els ha convertit en una de les millors i més sol·licitades firmes d’arquitectu­ra.

 ?? ?? SWITZERLAN­D INNOVATION PARK Arquitecte­s: HERZOG & DE MEURON Ubicació: GEWERBESTR­ASSE, 24, ALLSCHWIL BASILEA (SUÏSSA) Les quatre escales d’accés són elements remarcable­s del conjunt
SWITZERLAN­D INNOVATION PARK Arquitecte­s: HERZOG & DE MEURON Ubicació: GEWERBESTR­ASSE, 24, ALLSCHWIL BASILEA (SUÏSSA) Les quatre escales d’accés són elements remarcable­s del conjunt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain