La Vanguardia (Català)

Biden diu que Exxon va guanyar l’any passat “més diners que Déu”

El líder dels EUA acusa les petroliere­s d’especular amb els preus sense invertir

- Fernando Garcia

Joe Biden no sol tallar-se a l’hora de parlar dels excessos d’algunes empreses. Fa just un any que va pronunciar la seva frase més famosa i imperativa contra l’especulaci­ó empresaria­l, en aquell cas en resposta a les companyies que es queixaven de la falta de personal: “Que no trobeu treballado­rs? I jo dic: Sí, però pagueu-los més”, va ironitzar mentre baixava la veu d’una manera una mica teatral.

El president dels Estats Units va fer servir el mateix recurs dramàtic divendres a la nit quan, en una compareixe­nça davant del port de Los Angeles, va arremetre contra les operacions netament lucratives però gens productive­s d’algunes petroliere­s. I va assenyalar en concret Exxon.

“Ens assegurare­m que tothom conegui els guanys d’Exxon”, va dir Biden. I, sense precisar xifres, va afegir: “Exxon va guanyar l’any passat més diners que Déu”. La quantia, segons va informar Bloomberg, va ser d’uns 26.000 milions de dòlars els darrers 12 mesos.

Però el problema, per ell, no és la quantitat, sinó el procedimen­t. L’enorme corporació amb seu a Irving, Texas, estaria limitant la seva producció per mantenir elevats els preus i, d’aquesta manera, engreixar el seu compte de resultats, amb el consegüent efecte a l’alça dels preus al consum: una alça que se suma a allò que Biden anomena “la inflació Putin”, òbviament, per l’impacte de la invasió d’Ucraïna sobre els costos del petroli i el gas, entre altres matèries primeres.

El pecat de les petroliere­s dels EUA rau en el fet que “no estan perforant els terrenys”. Més aviat es limiten a “tornar a comprar les seves mateixes accions a la borsa, que francament haurien de ser gravades, sense fer inversions”, va explicar el president. I va tornar a particular­itzar: “Exxon, comenci a invertir, comenci a pagar els seus impostos. Gràcies!”, va demanar a l’empresa amb aquesta ja reconeixib­le inflexió en la veu.

L’increment del cost de la vida i, en especial, l’encariment de les gasolines, s’ha convertit en el problema domèstic número u per a Biden, quan queden només cinc mesos per a les eleccions de renovació de les cambres a mig mandat o midterm. La taxa interanual va arribar al maig a un 8,6% als EUA, l’índex més alt en 40 anys. I encara que es tracti d’un problema pràcticame­nt global desencaden­at per una pandèmia i agreujat després per una guerra entre dos grans productors de matèries primeres, la pressió dels republican­s i de l’opinió pública empenyen el líder a assenyalar responsabl­es. Gairebé diàriament.

“Entenc que els nord-americans se sentin ansiosos”, va assegurar, a més, Biden, per enèsima vegada, per mostrar la seva comprensió i empatia cap als votants per les greus conseqüènc­ies que la inflació té a les seves llars. “Jo mateix vaig créixer en una casa on notàvem la pujada del preu de la gasolina i d’això es parlava a la taula”, va dir.

El governant va evitar promeses de ràpida solució. És més, en una trobada amb donants demòcrates de Los Angeles posterior a la seva compareixe­nça al port, el president va reconèixer que, tot i que els preus es moderaran gradualmen­t, “viurem amb aquesta inflació durant un temps”.c

“Tot i que els preus es moderaran a poc a poc, viurem un temps amb aquesta inflació ”, va admetre el president

 ?? Evan Vucci / AP ?? Biden al port de Los Angeles després de la intervenci­ó pública de divendres
Evan Vucci / AP Biden al port de Los Angeles després de la intervenci­ó pública de divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain