La Vanguardia (Català)

Tambors de guerra als aeroports

Aerolínies i gestors de tot Europa lluiten amb cancel·lacions, falta de personal i protestes laborals a les portes de l’estiu

- MAITE GUTIÉRREZ

Poc imaginaven companyies com EasyJet, Lufthansa o KLM que haurien de deixar a terra els passatgers que tant ha costat de recuperar després de la pandèmia. Però és així. Un repunt sobtat de la demanda per volar, concentrad­a en períodes de temps molt curts, l’escassetat de personal en aerolínies i aeroports i les protestes dels treballado­rs han provocat l’impensable fa uns mesos: veure avions que no s’enlairen perquè no es poden atendre tots els viatgers. Ha passat en alguns dels principals aeroports d’Europa, com ara Heathrow, Gatwick, Schiphol o Charles de Gaulle, on s’han viscut jornades d’autèntic caos.

A Espanya els problemes se cenyeixen fins ara al control de passaports per a passatgers de fora de l’espai Schengen per la falta de policies, una situació que Interior s’ha compromès a resoldre a partir del 20 de juny. Ara bé, fonts de la indústria aèria adverteixe­n d’un efecte dòmino amb les cancel·lacions que pateixen les aerolínies en aeroports del continent. “Superar aquest estiu serà tot un repte en l’aspecte operatiu”, admeten.

Michael O’Leary, conseller delegat del grup Ryanair, ha arribat a demanar al Govern britànic que desplegui l’exèrcit als aeroports del país per suplir l’escassetat de personal de seguretat. Una petició potser extravagan­t, a l’estil del directiu de Ryanair, però en línia amb els colls d’ampolla que es generen als filtres de passatgers els pitjors dies.

El reguitzell de cancel·lacions de vols, retards i llargues cues se succeeix des de ja fa més d’un mes. No cada jornada, però sí sovint. EasyJet ha hagut de suspendre 24 vols al dia a la seva base de Gatwick entre el 28 de maig i el 6 de juny i Lufhtansa i la seva filial Eurowings han anunciat aquesta setmana que cancel·len 1.000 vols programats per al juliol (un 5% de la seva oferta prevista) a causa de la falta de treballado­rs. Encara hi ha més: KLM ha desactivat la venda de bitllets unes hores, i ha arribat a desprogram­ar fins a 50 vols al dia, dels quals ja havia venut part dels bitllets. El 4 de juny va ser el seu dissabte negre.

I aquesta setmana va començar amb un error en el sistema digital de control de passaports que va causar una gran congestió a Barajas –amb la consegüent queixa d’Iberia– i ha acabat amb protestes d’empleats en aeroports d’Itàlia i França.

“La majoria dels aeroports –i, en particular, els més grans i els

hubs, on les operacions són més complexes– esperen que la qualitat de l’experiènci­a dels passatgers es vegi inevitable­ment afectada per aquesta escassetat de personal aquest estiu”, reconeixen des de l’associació d’aeroports europeus ACI Europe. Una enquesta entre els seus membres indica que un 66% dels gestors aeroportua­ris espera que augmentin els retards, si bé només un 16% considera que les cancel·lacions de vols augmentara­n.

Els acomiadame­nts al sector durant el pitjor de la pandèmia han passat factura i ara no tots els aeroports ni aerolínies estan preparats per reprendre l’activitat amb la intensitat que s’ha despertat des de Setmana Santa. ACI assenyala problemes per contractar i formar personal a temps.

A Espanya, els ERTO han ajudat a evitar aquesta situació, però la conflictiv­itat laboral comença a treure el cap. Els sindicats USO i Sitcpla planegen mobilitzac­ions entre el personal de cabina de Ryanair. Fora del país, els pilots de SAS sospesen iniciar protestes i el personal de terra de Heathrow vota al juliol accions semblants. Els tambors de guerra sonen a les portes de l’estiu.

Els sindicats que represente­n el personal de cabina de Ryanair a Espanya estudien mobilitzac­ions

 ?? XAVIER CERVERA ?? Cues al control de passaports per a ciutadans de fora de l’espai Schengen, aquesta setmana al Prat
XAVIER CERVERA Cues al control de passaports per a ciutadans de fora de l’espai Schengen, aquesta setmana al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain