La Vanguardia (Català)

María Pagés posa en marxa un ‘think tank’ per rescatar la dansa

-

A falta d’unes polítiques culturals que recolzin la dansa a espanya i la treguin de la seva endèmica precarieta­t, la Fundació María Pagés s’ha llançat a organitzar la I Trobada nacional de Centres Coreogràfi­cs on divendres van participar, a l’espai que té la bailaora a Fuenlabrad­a, a les afores de Madrid, representa­nts de vuit equipament­s públics i privats que impulsen la creació dansística a les diferents comunitats autònomes.

el Graner de Barcelona, La Faktoria de Pamplona, el Dantzagune­a de Gipuzkoa, el Canal de Madrid, La nave del Duende de Cáceres, el Centro Coreográfi­co Galego i el de La Gomera es van afegir al de Pagés per conèixer-se, contrastar experiènci­es i analitzar l’estat actual del sector i els seus reptes.

La debilitat de les estructure­s, la percepció de la dansa com un art de minories, la seva exclusió de l’educació, la manca de prospecció de futur en les polítiques i la necessitat de dignificar la professió del ballarí van ser algunes de les constataci­ons de la trobada, que vol ser de caràcter anual i itinerant.

“una de les evidències rau en l’absència de polítiques clares que defineixin els espais que acullen la creació i la seva programaci­ó específica”, va afirmar la bailaora, premi Princesa d’Astúries de les Arts. I també: “La dansa és un instrument perfecte per ajudar la societat a una millor convivènci­a”.

L’Arbi el Harti, director del Centre, va destacar la riquesa extraordin­ària que té espanya en la diversitat de les danses i el paper dels centres coreogràfi­cs, “que són el veritable pulmó de la dansa”. el dramaturg va proposar d’impulsar una llei de la Cultura que garanteixi la interacció de l’estat, comunitats autònomes, diputacion­s i ajuntament­s en els projectes culturals, “en lloc d’anar cadascú pel seu compte”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain