La Vanguardia (Català)

ACORD PER LIMITAR L’ACCÉS A LES ARMES ALS ESTATS UNITS

Les mesures no són el que demanava Biden, però es consideren un bon pas

-

Les matances d’Uvalde i Buffalo han accelerat l’acord anunciat ahir per senadors republican­s i demòcrates per establir una regulació més estricta sobre les armes. Les mesures estan lluny del que havia demanat el president Biden, però és un primer pas que té prou majoria per tirar endavant malgrat la divisió política.

Un grup de senadors dels Estats Units dels dos partits van anunciar diumenge un principi d’acord per establir una regulació més severa sobre les armes. Millor això que res, diuen fins i tot els que voldrien que hagués anat més enllà.

L’acord, en incubació durant molt de temps, es va accelerar com a resposta a les matances massives en un supermerca­t de Buffalo (Nova York) i en una escola de primària de Uvalde (Texas).

Aquestes mesures, en teoria, tenen prou suport per tirar endavant, fins i tot en un Senat dividit al 50%.

El pla avalat per deu republican­s i deu demòcrates inclouria fons per dotar de recursos l’atenció a la salut mental, impulsaria una millor seguretat a les escoles i implementa­ria les denominade­s lleis de “bandera vermella”, que permeten confiscar armes a aquelles persones que es considerin perilloses. També suposaria l’extensió dels requisits en les peticions d’antecedent­s penals i incorporar­ia registres juvenils per a qualsevol que volgués comprar una arma abans dels 21 anys.

Però un dels elements clau és la inclusió d’allò que es coneix com “l’escletxa del xicot”, que prohibiria que la persona amb qui es té una relació (siguin o no casats) tingui la propietat d’armes si ha estat condemnat per violència domèstica.

Aquestes innovacion­s no són ben bé el que sol·licitaven el president Joe Biden, els activistes que reclamen més control i el que ha perseguit la majoria dels congressis­tes demòcrates: entre altres coses, la prohibició de la venda de rifles d’assalt. I aquest pla està per sota de la legislació que va aprovar la Cambra Baixa la setmana passada, sense cap futur al Senat, en què es veta la venda d’aquestes ar

El president apressa que els legislador­s aprovin el pla: “Cada dia que passa més nens són assassinat­s”

mes als més joves de 21 anys. Els agressors de Buffalo i Uvalde, de 18 anys, van comprar legalment els seus AR-15.

La Casa Blanca va difondre un comunicat en què el president Joe Biden va agrair l’esforç dels senadors demòcrates que participen en aquesta proposta, si bé va matisar que “aquí no hi ha tot el que penso que cal”. Però va recalcar que aquest projecte “reflecteix un pas important cap a la direcció correcta i seria la llei sobre seguretat de les armes més significat­iva que aprovi el Congrés en dècades”. I va recordar que, amb el suport dels dos partits, no hi ha cap excusa ni raó perquè el Senat i la Cambra Baixa no es moguin de pressa. “Cada dia que passa, més nens són assassinat­s en aquest país. Signaré aquesta proposta tan aviat com sigui a la meva taula i farem servir aquestes mesures per salvar vides”, va subratllar.

“Avui anunciem una proposta bipartidis­ta de sentit comú per protegir els menors dels Estats Units, mantenir les nostres escoles segures i reduir l’amenaça de la violència al nostre país”, van escriure els senadors Chris Murphy (demòcrata), John Cornyn (republicà) i altres col·legues en un comunicat. “Les famílies estan terroritza­des i és el nostre deure unir-nos i prendre decisions que ajudin a restaurar el sentit de seguretat i la seguretat de les comunitats”.

 ?? Rick Bowmer / AP ??
Rick Bowmer / AP
 ?? SAUL LOEB / AFP ?? “Ja n’hi ha prou”, diu aquesta pancarta a la manifestac­ió antiarmes de diumenge a Washington
SAUL LOEB / AFP “Ja n’hi ha prou”, diu aquesta pancarta a la manifestac­ió antiarmes de diumenge a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain