La Vanguardia (Català)

Més de la meitat dels italians, en contra d’enviar armes a Ucraïna

La ultradreta i l’M5E exploten la veta pacifista per créixer en suports

- Anna Buj

L’última ocurrència diplomàtic­a de l’ultradretà italià Matteo Salvini ha estat organitzar un viatge a Moscou per parlar de tu a tu amb els dirigents russos sobre la qüestió ucraïnesa. Pretenia, mal assessorat per un conseller en relacions exteriors, presentar el seu propi pla de pau, malgrat no ostentar cap càrrec governamen­tal. El fracàs estava assegurat: no només no va informar el primer ministre, Mario Draghi, sinó que tampoc no n’estaven al corrent els pesos pesants del seu partit, fet que obria encara més la fractura amb els vells representa­nts de la Lliga al nord. No va tenir més remei que cancel·lar el vol, que al principi va pagar l’ambaixada russa en rubles. Després el partit va tornar l’import.

Però Salvini no balla sol a Itàlia. A mesura que la guerra a Ucraïna s’enquista, creix el nombre de persones que estan farts de pagar les conseqüènc­ies del conflicte amb el preu de la gasolina i les factures de la llum. El descontent­ament ha reviscut una pulsió antiameric­ana que no s’ha arribat a apagar mai al país que durant la guerra freda era considerat el cavall de Troia de l’URSS a Europa. Són els anomenats pacifistes, o equidistan­ts, que creuen que aquesta invasió els queda lluny, animats per les posicions neutrals de diversos famosos periodiste­s que han donat veu a tertulians prorussos.

“La població italiana sempre ha estat d’orientació pacifista en general quan hi ha una posuna sibilitat d’intervenci­ó militar real. La relació amb l’OTAN sempre ha estat bastant ambigua”, assenyala el politòleg Lorenzo Castellani. “Per això veiem un joc de posicionam­ent intern en l’establishm­ent, en la classe dirigent, en periodiste­s, i després en la gent normal que veu Ucraïna com a una cosa que pot crear problemes en el pla econòmic i en la immigració. Creuen que Itàlia no és una gran potència i s’ha d’ocupar dels seus propis afers”, explica.

Segons un sondeig de principis de juny del Corriere della Sera, un 44% dels preguntats no estan a favor de cap de les parts en aquesta guerra. El 17 de març, eren un 38%. Les dades de l’agència de sondejos Ipsos mostren que més de la meitat dels italians estan en contra d’enviar més armes a Ucraïna. I altra enquesta del programa Piazza Pulita diu que a un 60,8% de la població no li agrada el comportame­nt de l’OTAN.

Nicola Piepoli, veu autoritzad­a entre els que analitzen l’opinió pública a Itàlia, calcula que hi ha set milions d’electors decebuts que busquen un partit pacifista a Itàlia. Es tracta d’un botí que els partits populistes, en hores baixes, no volen deixar

Un 44% dels italians no estan a favor de cap de les dues parts en la guerra, segons un sondeig

passar. Tant la Lliga de Matteo Salvini com el Moviment 5 Estrelles (M5E) liderat per l’expremier Giuseppe Conte, volen cavalcar aquest vot pacifista i estan desafiant el primer ministre, Mario Draghi, negant-se a enviar més armament a Kíiv, trencant la unitat en l’Executiu. “Algú li va dir a Conte que creixeria dos punts en els sondejos si obria aquesta batalla”, explica un dirigent del Partit Demòcrata, molt preocupat per aquesta situació.

L’M5E ja va perdre el president de la Comissió d’Exteriors del Senat, Vito Petrocelli, que va ser expulsat del partit després de publicar un missatge prorús a Twitter per celebrar el 25 d’abril, festa de l’alliberame­nt nazi d’Itàlia. Salvini, per la seva part, vol desmarcar-se, davant l’avenç en els sondejos, de la seva més directa competidor­a, Giorgia Meloni, líder del partit ultradretà Germans d’Itàlia que l’any que ve podria convertir-se en primera ministra. Aquest diumenge se celebraven eleccions locals en uns mil ajuntament­s del país, unes municipals que poden certificar el nou lideratge de la dreta italiana.

 ?? MASSIMO PERCOSSI / EFE ?? Membres de la comunitat ucraïnesa manifestan­t-se a Roma a començamen­ts de juny
MASSIMO PERCOSSI / EFE Membres de la comunitat ucraïnesa manifestan­t-se a Roma a començamen­ts de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain