La Vanguardia (Català)

Andalusia, mare i mestra dels indecisos

- Carlos Mármol

Les eleccions andaluses seran la mare de totes les frustracio­ns. A cinc dies per al final de la cursa electoral, i a set de les urnes, la situació ambiental podria resumir-se amb el següent minut i resultat: tots es desinflen i el favorit no avança. Stop. Els tertulians de Madrid, i algun visionari des de Barcelona, continuen mirant el seu propi dit en lloc de delectar-se amb la lluna. Sánchez ordena a ministres i escolans del PSOE baixar al Sud. Uns 180.000 electors han votat per correu: el 19-J seran a la platja, a la parcelita del camp o en qualsevol altre lloc diferent d’un col·legi electoral. Preocupaci­ó? Tota la del món.

Mr. Concòrdia (el candidat del PP Juanma Moreno) no deixa de demanar als indecisos que vagin a votar(-lo). En els estats generals dels candidats hi ha una evident sensació de pànic (contingut) per la possibilit­at que la participac­ió es desplomi.

El morbo ahir era la presència, en places separades, dels condotiero­s de les esquerres de Caín: Iglesias (amb el seu missal) oficiava a San Fernando; sor Yolanda del Ferrol, amb el nen Errejón, predicava a Màlaga. Venia de Còrdova, on –dones i nenes, primer– va cridar als prèviament convençuts que votessin “pels represalia­ts franquiste­s, per la nostra gent, pel futur de les nostres filles”.

Hi ha qui descriu aquest míting del teatre de l’Axerquía com un exercici d’autoestima, però la congregaci­ó no podia desprendre’s de l’atmosfera oldie. Belarra, cap del que queda de Podem, el va resumir així: “Com més força tingui Per Andalusia, amb més arribaran els canvis a Espanya”. Poseu-ho en passiva: si el Front Estret del Sud fracassa, la plataforma Sumar es quedarà en el nom. Que les esperances a les sinistres minven, per dir-ho a la manera cervantina, ho demostra la seva obsessió per agitar les fosques ombres del franquisme. Aquest és el senyal més evident de què parlen des del Madrid oficial, sempre ple de trinxeres.

El 19-J enfrontarà a Andalusia dues formes de pretèrit: lady Pàtria (Olona) i el seu revival sentimenta­l de la postguerra, que ahir a la nit rebia a Marbella Giorgia Meloni, líder de Fratelli d’Italia, i unes esquerres (desunides) que reposen en el mateix cinema de barri, en bucle, una pel·lícula de terror sense música ambiental i, per tant, sense veritable capacitat de suggestió.

Qui té totes les de guanyar en aquest paisatge dual és el president de la Junta, que ven moderació, serenitat i la fórmula magistral de l’adob (en escabetx) juntament amb un Feijóo a qui, amb quaranta graus a l’ombra, a Còrdova li posen de seguici dos gaiters.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain