La Vanguardia (Català)

La calor que mai no vam patir

- Jordi Basté

Quan ets petit la calor és bona. Quan ets adult recordes nevades en llocs on no neva mai, pluges torrencial­s en zones d’habitual secà però no guardem mai a la memòria les suors fastigoses que vam patir.

Als estius dels anys setanta, amb els meus pares i el meu germà, ens movíem en un Seat 1430 (totes les famílies acabem recordant un sol cotxe). Per descomptat sense aire condiciona­t al cotxe i amb les quatre finestres obertes fins que ens incorporàv­em a l’AP-7, on el meu pare posava la quarta amb admirable afany de campió (no hi havia cinquena, per descomptat) i portava el motor al límit del suïcidi donant-li canya fins als 120 per hora. Cobríem el recorregut de Barcelona a la Fonda Vidal de Calonge en una hora i mitja llarga. (Si hi havia cues a l’AP-7, o la meva memòria és fràgil o el meu pare sabia esquivar-les).

No recordo ni una sola informació meteorològ­ica, quan al cotxe escoltàvem per decret llei paternal La radio al sol a Radio Barcelona (un dels grans programes de la història de l’estiu). Ignoro si rebentàvem els termòmetre­s de calor. L’únic desitjable era arribar, deixar les maletes i passar-nos un mes baixant i pujant els dos quilòmetre­s i mig que separaven Calonge de Sant Antoni per ficar-te al mar. Sempre amb una embafadora crema de presumpta protecció solar Nivea (de pot blau) que la meva mare comprava gràcies a la publicitat que feia aquesta marca quan, cada migdia, passava amb una avioneta tirant pilotes absurdes de plàstic a l’aigua perquè les criatures ens matéssim a bracejar per agafar-les. Després aixecàvem infranquej­ables muralles de sorra per intentar frenar el mar. Vivíem com la frase que deia la veu en off de Jurassic Park: “La vida sempre s’obre pas”. Eren uns anys francament molt pitjors en què no recordem ni les temperatur­es, ni les suors, ni les nits tropicals.

Aquella inconscièn­cia és la que ens va fer immunes a la veritat. Eren anys en què no hi havia cap negacionis­me, tot era desconeixe­ment i inconscièn­cia. Ahir, a La Vanguardia, un portaveu de l’Agència de Meteorolog­ia afirmava que a Espanya els últims 35 anys s’han triplicat les onades de calor.

No ser conscients avui dia d’aquesta evidència no és fomentar la negació, és donar suport a la destrucció.

cEren anys en què no hi havia cap negacionis­me, tot era desconeixe­ment i inconscièn­cia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain