La Vanguardia (Català)

Més que unes eleccions andaluses

-

Superat l’equador de la campanya per a les eleccions a Andalusia, els darrers sondejos mantenen que el Partit Popular guanyarà àmpliament els comicis, però sense obtenir la majoria absoluta. Segon quedaria el PSOE, amb un important descens, i el tercer lloc seria per a Vox. Tot i que les enquestes van fallar en les tres últimes eleccions andaluses i una previsible elevada abstenció pot distorsion­ar els sondejos, si els donem per bons, els populars assolirien la majoria absoluta en aliança amb Vox, i aquell possible pacte és una de les incògnites que caldrà veure si es materialit­zen després de diumenge vinent.

A més de la seva importànci­a intrínseca per dilucidar si el PP es confirma com el partit en el poder a Andalusia i el PSOE repeteix en l’oposició, aquestes eleccions tenen també diverses derivades amb abast en la política nacional. Un bon resultat del candidat del PP i actual president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, seria una bona manera de començar a aplanar el camí a Alberto Núñez Feijóo, nou líder popular, cap a la Moncloa. I per iniciar aquell camí sense motxilles, el gran objectiu del PP és aconseguir un nombre suficient de vots que li evitin dependre de Vox per arribar a la majoria absoluta i, així, no haver de pactar amb l’extrema dreta com sí que va fer a Castella i Lleó. Moreno Bonilla, que fins i tot ha cridat directamen­t l’elector socialista a “aturar” Vox, ha eludit tanmateix tancar la porta a l’extrema dreta.

Els sondejos indiquen que el PP té difícil aconseguir la majoria absoluta, i aquesta és justament la carta que pensa jugar el partit de Santiago Abascal. La ultradreta, a la qual s’augura un important avanç amb Macarena Olona al capdavant, sembla decidida, si els seus vots són imprescind­ibles, a exigir a canvi entrar en el govern andalús. Fins ara Vox ha rebutjat donar suport al PP i fins i tot abstenir-se en la investidur­a si no té conselleri­es al palau de San Telmo.

Andalusia és una prova de foc per al PSOE i per a Pedro Sánchez. Ningú no preveu una victòria del seu candidat, Juan Espadas, i totes les mirades estaran posades en si els resultats que obtingui puguin ser definits només com una derrota o com una desfeta. En aquest darrer cas, la posició de Pedro Sánchez un any abans de les municipals, autonòmiqu­es i generals quedaria tocada, no només perquè els socialiste­s repetiran com a oposició a Andalusia, sinó perquè sense el vot andalús li serà molt difícil al president del Govern central continuar a la Moncloa. L’objectiu, doncs, és parar el cop el millor possible i tampoc l’abstenció, que es preveu elevada, no juga al seu favor.

En aquest enfrontame­nt PSOE-PP ha entrat en joc aquest cap de setmana la crisi amb Algèria, que tant Sánchez com Feijóo han utilitzat per atacar-se mútuament.

En l’esquerra, la fragmentac­ió entre Per Andalusia i Endavant Andalusia, entre Podem i Esquerra Unida, es tradueix en el fet que els sondejos concedeixe­n més escons al PP que a tota l’esquerra junta. Yolanda Díaz ha afirmat que la confluènci­a andalusa “no té res a veure amb el projecte polític” que impulsa i que començarà després dels comicis andalusos. La vicepresid­enta ha desconnect­at Podem de la seva campanya a Andalusia. I pel que fa a Ciutadans, fins ara en el govern andalús, en cas de complir-se els sondejos afronta la seva pràctica desaparici­ó a la regió, circumstàn­cia que podria ser l’avantsala del que acabi passant també en les eleccions generals.

Tot indica que el nou mapa andalús serà majoritàri­ament blau, però qüestions com la possible dependènci­a del PP dels diputats de Vox, l’abast de la previsible derrota socialista i quina representa­ció aconseguei­x una esquerra dividida marcaran el futur andalús i, de retruc, influiran en la política nacional espanyola en els propers mesos, que seran ja clarament preelector­als.c

Els comicis del dia 19 tindran derivades d’indubtable afectació en la política espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain