La Vanguardia (Català)

La ciutat dels prodigis

- Miquel Trias

Durant el confinamen­t vaig adquirir el sa costum de sortir a caminar a trenc d’alba. Primer ho feia a la terrassa de casa, moments insòlits d’un silenci aclaparado­r. Després recuperant els carrers, les terrasses i fins i tot les platges de la Barcelonet­a. La màgia d’explorar llocs buits va ser reemplaçad­a progressiv­ament per la relativa normalitat que ens oferia la pandèmia en les successive­s onades. Però sobretot se’m va anar evidencian­t que Barcelona no se n’està sortint bé, d’aquest tràngol.

Passejo per l’Eixample i a cada cantonada hi trobo escombrari­es desbordant els contenidor­s. Vorejo un parterre i en lloc de la verdor esperada apareix una terra desolada esquitxada pels sistemes de reg. Continuo per la Diagonal cap a passeig de Gràcia i contemplo la lenta remodelaci­ó del que va poder ser un hotel Four Seasons en un insuls edifici d’apartament­s. No prosseguei­xo cap a Glòries perquè, en lloc de continuar l’amable remodelaci­ó del tram anterior, hem de patir una eterna obra per implantar un tramvia que ningú no sap si vindrà. Així que continuo per la quadrícula i vaig topant amb New Jerseys, carrers guixats i ocurrèncie­s diverses –urbanisme tàctic, en diuen– mentre els grafitis degraden totes les parets. Podria prosseguir amb desenes d’exemples del que podria ser i no és avui la ciutat dels prodigis: no a l’aeroport ampliat, restriccio­ns a la mobilitat, més ocupacions, foment de la turismofòb­ia, desconfian­ça sistemàtic­a del sector privat... Però això sens dubte seria un exercici carregós per repetitiu.

Sé que des de les files de la nostra alcaldessa i els ideòlegs que l’envolten es titlla els que així pensem d’elitistes. Que la nostra malenconia o la nostra ràbia venen de constatar que el poder hagi passat a mans dels que no l’havien tingut mai, cosa que ens obnubila el seny. Però jo els convido a fer balanç dels ja més de set anys de govern municipal, davant la tradició municipali­sta de l’esquerra. No cal anar a les ciutats italianes governades durant dècades amb sentit social i pragmatism­e pel Partit Comunista.

També al nostre entorn hem tingut excel·lents regidors que tenien poc a veure amb les elits dels poderosos però no van desdenyar teixir complicita­ts per aconseguir el millor per a les seves ciutats. Tots ells sabien que necessitav­en la col·laboració d’empresaris i ciutadans perquè el sistema funcionés, constatant que la manera de millorar la vida dels desfavorit­s era creant riquesa per repartir-la.

El problema de Barcelona és que fa la sensació que qui la governa no té un projecte estructura­t de ciutat i cobreix aquesta deficiènci­a amb un conjunt d’iniciative­s que es pretén que facin efecte per art de màgia, quan l’acció municipal requereix una feina contínua de prova i error. Perquè, davant socialiste­s i comunistes que van arribar al poder municipal després d’anys de debat intern i conscients dels límits de l’acció pública, els que ara lideren l’Ajuntament provenen de les plataforme­s de l’activisme, i estan afectats d’un cert adamisme polític, excusable potser el 2015, però no ara. Víctor Lapuente, al seu magnífic llibre El retorno de los chamanes, descriu bé aquesta síndrome i, davant la pretensió que una poció ens solucioni els problemes, ofereix l’antídot en l’acció assossegad­a de govern del model escandinau.

Barcelona té un potencial extraordin­ari. El districte 22@ n’és una bona mostra. Una història d’èxit, fruit de la col·laboració publicopri­vada en la qual es conjuga el millor de la tradició industrial catalana amb la nova onada d’empreses tecnològiq­ues. El sabor de barri del Poblenou i la suau brisa de la platja mediterràn­ia combinats amb una forta concentrac­ió de talent i creativita­t multicultu­rals. Un entorn immillorab­le per establir-se. Però perquè continuï el que es va iniciar fa vint anys sota el mandat de Joan Clos es necessita la col·laboració estreta del poder municipal amb la iniciativa privada. Només així es construira­n els equipament­s requerits i es promociona­ran habitatges a preus assequible­s.

No confio que un nou prodigi ens torni per art d’encanteri a èpoques més glorioses, però sí que em consola pensar que el dia que trobem la clau cap a una nova governança tornarem a brillar en l’univers de les ciutats globals.c

Barcelona necessita avui la col·laboració estreta del poder municipal amb la iniciativa privada

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain