La Vanguardia (Català)

A judici les tèrboles relacions del rei de la nit de Mallorca amb policies i polítics

La causa per presumpta corrupció arriba avui a l’Audiència amb Cursach investigat

-

L’Audiència Provincial de Palma decideix des d’avui si Bartolomé Cursach, el principal empresari de la nit mallorquin­a, propietari de locals emblemàtic­s, com ara les discoteque­s Tito’s i BCM, és culpable o innocent de subornar policies locals per beneficiar les seves empreses i perjudicar les de la competènci­a. Comença el macrojudic­i contra Cursach i uns altres 22 investigat­s per irregulari­tats i corrupció en l’actuació de diversos policies.

La investigac­ió feta durant anys pel jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel subirán apuntava a delictes de suborn, corrupció, pagament a policies amb droga, orgies amb prostitute­s i connivènci­a amb càrrecs polítics del PP, però els fiscals que s’han fet càrrec del cas rere la marxa forçada de subirán han rebaixat de manera sensible les acusacions contra l’empresari.

Els fiscals desvincule­n Cursach de la gran part dels delictes que se li imputaven fins fa dues setmanes i demanen un any i mig de presó per activitats de grup criminal i prevaricac­ió. El seu relat difereix de manera sensible del que es va presentar fa uns mesos, quan a aquestes acusacions se li sumaven, a més, les de suborn i coaccions, i que per això es demanaven vuit anys i mig de presó per a l’empresari.

Els fiscals assenyalen que no s’han acreditat els possibles suborns als policies, però sí que creuen que uns quants van cometre accions delictives en la seva feina. se’ls acusa dels delictes de grup criminal, suborn, abús de funció pública amb sol·licitud sexual, coaccions i revelació de secrets. Afirmen que van actuar de manera corrupta pel seu compte, sense mediació de Cursach, i que van avisar d’actuacions policials a empresaris de les zones de lleure, i exigien diners als propietari­s a canvi de no actuar contra ells o els demanaven favors sexuals per no intervenir i perjudicar els seus negocis.

En el seu escrit, els fiscals no donen credibilit­at a molts dels testimonis, uns quants protegits, que hi va haver durant la instrucció del cas, que van assegurar haver estat testimoni de pagament de suborns a policies amb intercanvi de bitllets de 500 euros i orgies en zones reservades de la discoteca Tito’s, al passeig marítim de Palma, amb presència de policies i de vegades de polítics. També es va investigar la participac­ió de diversos funcionari­s públics, com ara l’exdirector­a general de Turisme del Govern de les Illes Balears, Pilar Carbonell, a qui ara els fiscals exculpen de tota responsabi­litat.

La investigac­ió d’aquesta trama en la Policia de Palma va començar el 2014, amb la detenció de diversos policies per presumptes actuacions corruptes mentre feien inspeccion­s a la Platja de Palma, la principal zona turística de la ciutat. La instrucció la va dur a terme el jutge Manuel Penalva, apartat del cas després de sospites d’irregulari­tats greus durant la investigac­ió.

Juntament amb el fiscal subirán, tots dos s’enfronten ara a un judici al Tribunal superior de Justícia, pels possibles delictes de revelació de secrets, detenció il·legal, obstrucció a la justícia i coaccions a testimonis. Tots dos

Els nous fiscals no donen credibilit­at a molts dels testimonis protegits de la instrucció

investigav­en una possible trama corrupta en la gestió del servei d’aparcament limitat a Palma, l’ORA, vinculat al cas Churrasco, que afectava polítics del PP de l’Ajuntament de Palma. El cas finalment ha quedat sobresegut i els jutjats seran el jutge i el fiscal.

Penalva va ser apartat de la investigac­ió del cas Cursach quan es va començar a sospitar de possibles irregulari­tats en la instrucció i el cas el va assumir Miquel Florit, contra qui també es va obrir una causa. Florit va ser el jutge que va confiscar els telèfons a dos periodiste­s per determinar com tenien accés a les informacio­ns del cas. Florit va ser absolt, però va deixar el cas. c

 ?? ?? Manifestac­ió el 2018 perquè van requisar els mòbils de dos periodiste­s que informaven del cas
Manifestac­ió el 2018 perquè van requisar els mòbils de dos periodiste­s que informaven del cas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain