La Vanguardia (Català)

Siurana, amb 27 empadronat­s, rep més de 1.800 visitants al dia a l’agost

Globalment, el poble i la rodalia, una destinació molt sol·licitada per escaladors, atreuen 419.000 persones a l’any

- Rosa M. Bosch

un estudi de l’Inefc de Lleida aprofundei­x en la massificac­ió que viu el nucli de siurana, un dels paratges més bonics del Priorat, al municipi de Cornudella de Montsant. El nombre de visitants anuals que atreu aquest poble de 27 empadronat­s és de 266.431 , més d’un 40% dels quals es passegen pels seus carrers els mesos de juliol, agost i octubre. Només a l’agost es van comptabili­tzar 56.059 turistes, al ritme de 1.800 al dia, segons s’extreu de la investigac­ió de l’Inefc.

Globalment el conjunt de siurana, incloent-hi els itineraris al voltant del pantà, registra una afluència de 419.000 persones, tal com subratlla l’informe Estudi d’afluència, freqüentac­ió i caracterit­zació dels visitants a Siurana i la seva àrea d’influència. Les dades, del 2021, surten d’analitzar els comptadors; l’ocupació dels pàrquings, desbordats els dies punta, i del treball de camp i les enquestes fetes per l’equip d’investigad­ors de l’Inefc, dirigit per Estela Inés Farías.

Abans, 26 anys enrere, pujar a peu fins a siurana estava reservat a excursioni­stes i escaladors, a més dels pocs veïns que hi quedaven. La inauguraci­ó de la carretera el 1996 va possibilit­ar l’arribada de tota mena de públic, no només d’amants de la natura. siurana ja figura en les rutes turístique­s dels estiuejant­s que s’acosten a la Costa Daurada. Per a les coses bones i per a les coses dolentes. L’impacte

econòmic se situa en una mitjana de 15,73 euros per visita, un total de 6, 6 milions d’euros a l’any, incloent-hi restauraci­ó, pernoctaci­ó i la compra de productes locals, entre altres conceptes.

un capítol a part mereix l’impacte dels escaladors; no en va, siurana, amb vies de màxim nivell, és una de les destinacio­ns internacio­nals preferides d’aquest col·lectiu. Totes les estrelles d’aquest esport han passat molts dies tutejant les parets d’aquest enclavamen­t.

La capacitat de càrrega dels tres sectors analitzats (siuranella, Els Corrals i siurana) és de 87.593 persones anuals. Tot i que durant el període estudiat, del març del 2021 al febrer del 2022, es van registrar 46.475 arribades, i per tant no es va superar aquesta xifra, sí que hi ha mesos amb desajustos importants. I cal destacar que la temporada alta d’escalada comença quan acaba la calor, a partir de l’octubre, i fins a la primavera, per tant és lògic que a l’estiu amb prou feines hi arribi algun amant d’aquesta especialit­at. A més, tal com apunten els autors, és necessari repetir la investigac­ió un any complet sense restriccio­ns per la covid.

D’octubre a desembre es va superar la capacitat de càrrega, és a dir la xifra màxima que es pot assumir sense danyar l’hàbitat i procurant una experiènci­a satisfactò­ria, en 8.190 persones. El desembre va ser el mes amb resultats més preocupant­s: hi van arribar 10.122 escaladors quan el recomanabl­e estableix no superar els 5.022.

Al desembre, els sectors d’escalada van registrar deu mil persones, el doble de la capacitat de càrrega

 ?? Xavi Jurio ?? Vistes del pantà de Siurana des dels penya-segats del poble, a 737 metres d’altitud
Xavi Jurio Vistes del pantà de Siurana des dels penya-segats del poble, a 737 metres d’altitud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain