La Vanguardia (Català)

“Vull confiar en els terminis del Ministeri”

Oriol Bossa Alcalde de Sant Feliu de Llobregat

- Jose Polo

Oriol Bossa és el nou alcalde de Sant Feliu de Llobregat, en compliment de l’acord de legislatur­a entre el seu partit, ERC, i els comuns. La capital del Baix Llobregat està immersa en les obres més transcende­nts de les últimes dècades: el soterramen­t de les vies del tren, reclamat durant quaranta anys.

És el primer alcalde d’ERC a la capital del Baix Llobregat des que es va recuperar la democràcia. Simbòlic?

Que una formació com la nostra, republican­a, d’esquerres i independen­tista, aconseguei­xi aquesta alcaldia, té una càrrega simbòlica important.

És alcalde amb un pacte amb els comuns i el suport de Tots, la marca local de Junts. La política local trenca blocs?

A Sant Feliu de Llobregat ho hem fet. Es tracta de ser generosos i tenir capacitat d’escoltar i entendre en tot moment. meva voluntat és teixir complicita­ts i acords amb tothom. No marcar línies vermelles, malgrat que n’hi ha algunes amb els partits de dreta i extrema dreta, però no pas amb els de tradició democràtic­a.

Hi ha un retard en la instal·lació de l’estació provisiona­l del soterramen­t de les vies del tren. S’avança en els terminis previstos?

Ens han comunicat aquest retard, però alhora ens han dit que l’obra en general va segons el calendari previst. El cas és que quan passeges per la ciutat es veu un bon ritme. De moment va tot bé.

El soterramen­t té 44 mesos d’execució i va arrencar fa un any. Confia en els terminis del Ministeri de Transport?

Hi vull confiar. El missatge que hem de traslladar als ciutadans en una obra tan important és de calma. I ser molt transparen­ts el dia que sorgeixi algun problema, que esperem que no arribi. Comunicar-ho així que ho sapiguem. Com en moltes actuacions de grans infraestru­ctures, hi ha un hàndicap: no és la nostra obra. Tenim una oficina que vol un diàleg constant amb la direcció d’obres, amb Adif, però de vegades la informació no és instantàni­a.

Ha dit que hi vol confiar. Li donen arguments per fer-ho? De moment la relació és bona i cordial, durant tot el mandat. Quan es va endarrerir un any per la pandèmia van ser transparen­ts. No se’ns va ocultar informació. La meva experiènci­a, de moment, és positiva; seria injust dir una altra cosa. Tant amb els responsabl­es de l’obra com amb Adif.

Com serà Sant Feliu de Llobregat sense les vies del tren? És una de les transforma­cions urbanes més importants que viurà el país i goso a dir que tot l’Estat. Tenim una cicatriu que divideix la ciutat en dues; cosir-la ens donarà oportunita­ts. El potencial és magnífic. El projecte guanyador és crear una gran rambla que connecta amb les que ja hi ha.

La transforma­ció de la riera de la Salut, un dels acords amb Tots, és complexa. Què n’espera, d’aquest sector?

L’objectiu més important és dignificar la zona nord de la ciutat. Ara mateix qualsevol persona que vulgui fer el camí de la riera per arribar a Collserola passarà per uns polígons. La imatge es pot millorar. Un dels encàrrecs del nou pla del parc natural és crear àrees de transició entre la muntanya i la ciutat. Hi ha molts propietari­s; arribar a una entesa serà una de les dificultat­s. Tenen drets urbanístic­s.

Barcelona ha de governar tenint més en compte els efectes de les seves polítiques en les poblacions de l’entorn?

La resposta lògica és dir que sí. De vegades ens trobem amb polítiques que es decideixen a Barcelona i que tenen efectes col·laterals en tot l’entorn. Un pensament més racional és que nosaltres també prenem decisions que poden afectar poblacions veïnes i no ens aturem a pensar-hi. Un exemple: Sant Joan Despí va adoptar la zona de baixes emissions (ZBE) i no ens en van dir res. Aquesta manera d’actuar no és estrictame­nt barcelonin­a.

Així doncs, falta coordinaci­ó entre els ajuntament­s?

Falta coordinaci­ó, sobretot en els espais comuns. L’exemple més clar és la mobilitat: no hi ha res més metropolit­à. Tot i això, hi ha una normativa que ens obliga a tenir una ZBE, però deixa que cada Ajuntament s’espavili pel seu compte. Llavors, anirem aprovant cada un les nostres ZBE en diferents moments, i qui viurà en el caos serà el ciutadà. No sabrà què ha de fer quan circuli per diferents poblacions, on el multaran i on no. El més racional hauria estat aprovar les ZBE en totes les ciutats alhora, posarho fàcil a la gent.

Soterramen­t “És un dels canvis urbans més importants que viurà el país”

Mobilitat “S’haurien d’aprovar totes les zones de baixes emissions alhora”

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain