La Vanguardia (Català)

La primera gala sense el pare Manel

El festival solidari recupera dimecres el format presencial en la 26a edició

- Francesc Puig

Torna la solidarita­t del festival

Guanya’t el cel del pare Manel,

que torna amb format presencial després de la pandèmia i per primer any sense la presència del seu impulsor i alma mater, Manel Pousa, més conegut com el pare Manel, que va morir el 9 de setembre del 2020. Presentada per Flora Saura, José Corbacho i Brigitta Lamoure, la 26a edició de la gala se celebrarà el 15 de juny a les nou de la nit al teatre Victòria de Barcelona i hi actuaran, entre d’altres, Rigoberta Bandini, Stay Homas, Judit Neddermann, Darío Barroso, Clara Segura, Albert Triola, Monique Makon, Sol Picó, Carlos Blanco, Comando Señoras i Pep Plaza.

Tots els beneficis del festival -la direcció artística i la producció del qual corren a càrrec d’El Terrat (The Mediapro Studio)– aniran destinats als projectes solidaris de la Fundació Pare Manel. Guanya’t el cel es va posar en marxa als anys noranta com una entremalia­dura entre el sacerdot i els seus amics humoristes Pepe Rubianes i Carles Flavià, per tal de donar visibilita­t a la funció social que duia a terme el carismàtic sacerdot a Nou Barris.

Enguany, el festival tindrà un punt malenconió­s per ser el primer que es fa de manera presencial sense el pare Manel, qui va dedicar 40 anys de la seva vida a les persones més necessitad­es dels barris de Verdum i Roquetes, al districte de Nou Barris de Barcelona, i també a les que eren a la presó. Malgrat la seva absència, la fundació continua endavant: el programa de centres de lleure d’estiu acollirà uns 300 nens d’aquests barris i uns altres 120 també aniran de colònies.

La nova directora de la fundació, Sandra Pardo, alerta, a més, de les urgències que ha provocat la pandèmia. “Plou sobre mullat; la situació s’ha agreujat, dos anys després, per a aquelles persones i col·lectius que ja eren vulnerable­s”.

Pardo, que coneixia el pare Manel des de ben petita, ha agafat el relleu en la presidènci­a de la fundació des de la seva mort. Compromesa amb el barri i amb els sectors més desfavorit­s gràcies a la influència del sacerdot, considera “les seves causes, els seus projectes i els motius pel que feia el que feia” com el seu llegat més important. També forma part de la seva herència “viure al tàndem humor-amor: era una persona compromesa amb la societat, amb les persones, i ho feia des de l’alegria i el sentit de l’humor”.

El pare Manel es troba a faltar “al barri, a les presons, als partits de futbol sala... i, òbviament, en aquest festival”, apunta. “Movia centenars de persones quan organitzav­a actes. Era capaç de connectar les dues bandes de la Diagonal i generar recursos gairebé del no-res (a banda de les estocades que deia que feia als seus amics).

Presentara­n la gala Flora Saura, José Corbacho i Brigitta Lamoure. Tots van conèixer el pare Manel. Lamoure recorda que un cop, quan va interpreta­r el cuplet

La regadera, no va calcular bé la quantitat d’aigua que va posar a la regadora i el va deixar xop. “Va estar tot l’espectacle amb la camisa mullada i estàvem al novembre!”. Per ella, la lliçó més important que ha deixat és “ajudar els més necessitat­s i no jutjar ningú”.

Flora Saura recorda “la seva bondat, el seu sentit de la llibertat i la seva solidarita­t amb les causes més pròximes”, perquè, com apunta José Corbacho, “de vegades ens perdem amb les grans causes i ens oblidem que probableme­nt la millor manera de millorar el món és ajudar el nostre entorn més pròxim”. Dimecres serà una d’aquestes oportunita­ts.

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain