La Vanguardia (Català)

“Entrar a la Kompanyia del Lliure va ser un abans i un després”

JÚLIA TRUYOL

- Magí Camps

L’any 2010, l’actriu palmesana Júlia Truyol va ser una dels fundadors de La Calòrica, la companyia de teatre que va néixer d’un projecte de final de carrera a l’Institut del Teatre i que ara està triomfant amb dos espectacle­s en marxa. L’obra que van bastir es va estrenar a l’Institut, i va tenir tant d’èxit que va fer temporada al Versus Teatre. I no només això: amb motiu del desè aniversari, la van recuperar al Lliure de Gràcia i ara en fan gira. Parlem de Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel

I. L’altra és De què parlem mentre no parlem de tota aquesta

merda, que van representa­r al TNC i al Poliorama.

“Però abans ja havia estudiat teatre a Mallorca –puntualitz­a l’actriu–. La professora Leona di Marco és qui em va insuflar aquesta addicció maligna a aquesta feina, i també tenia de companys Joan Yago i Davo Marín, i els tres vam formar una companyia que feia teatre infantil. Treballava, cobrava i carregava la furgoneta per anar a fer el bolo i, per tant, considero que va ser el meu inici profession­al”.

El 10 de juny del 2010 van estrenar la Feísima enfermedad... a l’Institut del Teatre: “Aquesta data la considerem l’aniversari de la companyia, per tant divendres va fer 12 anys”.

L’actriu ha participat en espectacle­s amb altres companyies, com Àngels a Amèrica, dirigida per David Selvas al Teatre Lliure; i Casa de nines, 20 anys després, al Romea, dirigida per Sílvia Munt: “Tots tenim clar que les nostres carreres personals també han de tenir espai, per anar, aprendre i tornar-hi, tot i que de vegades has de renunciar a algun projecte”. L’abril del 2023 estrenarà al TNC El temps i els Conway, dirigida per Àngel Llàcer. Un no parar.

 ?? ?? Maorra waosk//o
Maorra waosk//o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain