La Vanguardia (Català)

El museu Albéniz de Camprodon es reinventa després de set anys tancat

- M. Chavarría

Després de set anys tancat, primer per reformes i després per canvi de legislatur­a a l’Ajuntament, el museu Isaac Albéniz de Camprodon (MIAC) ha reobert i ha iniciat una etapa de creixement del projecte important. El 2021 va desaparèix­er la Fundació pública que depenia del consistori i es va crear l’Associació d’Amics del MIAC, entitat privada associativ­a sense ànim de lucre que gestiona el museu.

“Ens hem profession­alitzat”, diu el pintor Alfonso Alzamora, besnet del compositor i president de l’Associació, que amb aquesta fórmula vol projectar encara més el museu i el seu llegat. La setmana passada va firmar amb l’alcalde del municipi un conveni de col·laboració pel qual la família diposita el llegat i l’Ajuntament cedeix l’espai del museu (edifici que comparteix amb l’Oficina de Turisme), mentre n’assumeix també el mantenimen­t i hi aporta 6.000 euros anuals. Una quantitat que es revisarà cada any en funció de la gestió que se n’hagi fet.

“Ara no tenim excusa, tot depèn de la qualitat de la nostra gestió”, afegeix Alzamora. “És un museu artesanal, el va fer el meu pare, que era amic íntim del fuster. El 1998 va reunir objectes de tota la seva branca familiar, l’herència cultural dels Albéniz-Alzamora, i es va crear una fundació pública que gestionava tant el museu com el festival i el curs de música”.

Després de convertir el segon pis en un espai més diàfan i d’enllaçar-lo amb escales amb el primer, el museu està preparat per mostrar des de partitures –algunes d’autografia­des– a objectes com el piano de cua que tocava Albéniz a la casa londinenca del mecenes i lletrista Francis Money-Coutts. També es pot veure l’escultura de Florenci Cuairan amb què intel·lectuals de la República li van retre homenatge i que té les signatures de Margarita Xirgu, Lorca o Frank Marshall. El 16 de juliol es farà una celebració per la reobertura.

La conservaci­ó d’aquestes peces en uns magatzems municipals no ha estat l’òptima durant els anys de tancament, si bé la família n’ha donat a la Biblioteca de Catalunya, al Museu de la Música de Barcelona i a l’Orfeó

L’alcalde i el besnet del compositor acaben de signar un conveni de col·laboració

Català. “El fet que aquests objectes, que eren a casa d’Albéniz i a la seva biblioteca particular, hagin passat de les nostres mans al museu sense cap intermedia­ri els dona un plus d’autenticit­at”, destaca Alfonso Alzamora. La museïtzaci­ó de la col·lecció que ha elaborat amb el crític musical Jorge de Persia vol explicar l’edat d’or de la música clàssica espanyola amb un marcat accent català.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain