La Vanguardia (Català)

El dilema de Salma Paralluelo

Atleta i futbolista, l’aragonesa és la gran sorpresa de la llista de Vilda per a l’Eurocopa

-

Quan Jorge Vilda va anunciar la llista de les 28 jugadores preselecci­onades per a l’Eurocopa d’aquest estiu, va sonar un nom que ningú no esperava, el de Salma Paralluelo. La jove futbolista del Vila-real va ser la gran sorpresa de la convocatòr­ia d’Espanya. No havia estat convocada mai amb l’absoluta, i amb només 18 anys s’ha fet un lloc entre les millors. Però l’ambició d’aquesta polifacèti­ca esportista no acaba aquí. Paralluelo també competeix al màxim nivell en atletisme i en les dues discipline­s destaca tant pel seu talent com per la seva precocitat. Va debutar a Segona Divisió amb el Saragossa, amb 15 anys, i a aquesta mateixa edat es va convertir en l’atleta més jove de la història que ha participat en un campionat d’Europa absolut.

La seva habilitat i la seva passió pels dos esports li han fet que sigui impossible decantar-se per un i els compagina amb autèntics malabars. Aquesta temporada fins i tot ha arribat a competir en les dues discipline­s en menys de 24 hores, quan va participar un dissabte en la prova de relleu mixt amb el seu equip, el Platges de Castelló, i diumenge va jugar amb el Vila-real contra el Betis. I no només va ser capaç de fer aquest doble esforç, sinó que ho va fer amb nota, ja que va convertir el seu equip en campió nacional de relleus mixt, i després va marcar un doblet amb els groguets en el partit de la Primera Iberdrola.

En atletisme col·lecciona medalles i marques personals; en futbol, va formar part amb les blaugrana Cata Coll i Clàudia Pina d’aquella generació d’or que es va proclamar campiona del món i d’Europa sub 17 el 2018. Nascuda a Saragossa, de pares que van emigrar de Guinea Equatorial, es va traslladar a Castelló el 2019 quan va trobar un lloc que li permetia continuar creixent en els dos esports que estima. Des de llavors entrena al Club d’Atletisme Platges de Castelló i juga al Vila-real, al que va ajudar a aconseguir l’ascens a la Primera Iberdrola. Una categoria que, per desgràcia, va tardar a poder arribar-hi. L’abril del 2021 es va trencar els lligaments encreuats en un dels últims partits de Lliga amb els groguets. Després d’estar al dic sec diversos mesos, va tornar a les pistes i als terrenys de joc, on va continuar brillant. El seu primer gol a Primera Divisió va ser de col·leccionist­a. Va ser contra el Barcelona, al Johan Cruyff, amb un potent xut amb l’esquerra que va deixar a tothom bocabadat. El Vila-real acabaria golejat (6-1), però l’aragonesa ja havia deixat la seva empremta.

La trucada de Vilda ha alterat l’atapeïda agenda competitiv­a de Paralluelo, que tenien al seu calendari cites de la talla de l’Euque ropeu sub 19 i el Mundial sub 20 de futbol, així com una altra cita mundialist­a en atletisme. Si està entre les cinc descartade­s, encara arribaria a temps de disputar els dos Mundials. Una autèntica bogeria física, mental i logística, sembla que és difícil de sostenir molt més temps, com admet la seva entrenador­a al Vilareal, Sara Monforte: “Fins ara ho ha anat combinant, però arribarà un moment en què haurà de triar, i ho sap”. Va ser ella que li va comunicar que havia estat inclosa en la llista d’Espanya: “Va quedar de pedra, no s’ho podia creure”, explica la seva entrenador­a, que es desfà en elogis cap a l’aragonesa: “Ara només hi dedica un 50% del seu temps i tot i així mira quin nivell té! Pot arribar a ser una de les millors futboliste­s espanyoles de la història, no en tinc cap dubte. Té coses que no he vist a ningú mai, ni a Alexia, ni a Jenni... Però ha de fer el pas”, adverteix.

En el futbol i l’atletisme fa temps que esperen que prengui una decisió, però van passant els anys i ella no es decideix. Amb la trucada de Vilda, qui sap si el futbol ja ha triat per ella.

Aquest any ha arribat a participar en una prova de relleus i jugar un partit amb el Vila-real en 24 hores

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain