La Vanguardia (Català)

Un món menys globalitza­t

La institució debat la seva pròpia reforma per recuperar l’ambiciós paper de promotor del lliure comerç

- P. M. Sandri

Fa més de vint anys el francès Pascal Lamy era comissari europeu, just abans de convertir-se en el director general de l’OMC. Es queixava que l’organitzac­ió tenia un funcioname­nt “medieval”. Burocràcia, lentitud i el repte gairebé utòpic d’adoptar decisions per unanimitat en lloc de per majoria. Ha passat molt de temps i la institució amb seu a Ginebra no només té els mateixos problemes, sinó que el món del seu voltant s’ha transforma­t gairebé completame­nt.

D’una hipergloba­lització s’ha passat, en paraules de l’economista en cap de l’OMC Robert Koopman, “a un fragmentac­ió que està destinada a quedar-se”. En efecte, a partir de la gran crisi del 2008 s’assisteix a la formació de blocs econòmics regionals i ara, arran de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, a l’acostament parcial dels centres de producció amb l’objectiu d’aconseguir cadenes logístique­s més curtes i més segures, un canvi que es coneix com a reshoring o relocalitz­ació.

Cal preguntar-se llavors quin hauria de ser el paper de l’OMC, que va néixer a mitjans dels noranta amb l’objectiu d’afavorir l’obertura comercial i d’aquesta manera abaixar el preu de les mercaderie­s i crear llocs de treball. Avui el seus membres represente­n un 95% del comerç mundial, amb uns fluxos que valen 17 bilions d’euros cada any. Però els avenços aquests anys han estat més aviat escassos. L’últim de significat­iu és del 2015, quan es va acordar eliminar les subvencion­s a les exportacio­ns dels productes agrícoles.

Actualment l’OMC està molt debilitada. Durant la conferènci­a es parlarà de la necessitat de reformar-la, però de forma molt genèrica. Des del desembre del 2019, el seu organisme estrella és l’Òrgan de Resolució de Diferèncie­s, una espècie de tribunal comercial internacio­nal encarregat de sentenciar disputes comercials. Ara no està operatiu perquè li falten jutges per nomenar.

El motiu és que els EUA s’oposen a la seva renovació. Des d’aleshores els estats membres han posat en relleu la qüestió més de 50 vegades en diferents ocasions, però Washington no en fa cas. El bloqueig va començar amb Trump, entossudit en la seva pròpia guerra comercial contra la Xina i Europa. Però tampoc Biden no sembla estar disposat a canviar el guió, preocupat per la seva baixa popularita­t.

Per cada mesura liberalitz­adora del comerç, n’entren en vigor cinc que són proteccion­istes

Mentrestan­t, el proteccion­isme creix. Com es veu al gràfic de la pàgina anterior, les mesures restrictiv­es del comerç han augmentat de forma gradual des del 2008 i la guerra d’Ucraïna no hi ajudarà en aquest sentit. Per cada iniciativa liberalitz­adora, hi ha cinc proteccion­istes que entren en vigor. Un senyal que el món no segueix els predicamen­ts de l’OMC. I això, fins i tot si s’assolissin acords sectorials aquesta setmana, és el seu fracàs més gran.c

 ?? cNA BAcL / Reuters ?? Contenidor­s en un port de la Xina
cNA BAcL / Reuters Contenidor­s en un port de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain