La Vanguardia (Català)

El cost dels béns essencials s’ha triplicat després del conflicte i la covid

- P. M. S

“Estem vivint la crisi més important del cost de la vida del segle XX”, segons l’informe de Nacions Unides d’aquesta setmana L’impacte global de la guerra a Ucraïna. Sancions comercials, colls d’ampolla i conflictes armats han afectat els subministr­aments globals i han causat una greu crisi d’oferta. L’estudi proporcion­a una allau de dades que demostren com l’alteració del comerç dels béns ha disparat els preus a tot el món.

L’índex d’aliments de la FAO és a prop dels màxims històrics i és un 20% més alt que fa un any. A finals del 2021, la factura global de les importacio­ns d’aliments era 265.000 milions d’euros més cara que abans dels nivells prepandèmi­cs. Actualment, els fertilitza­nts costen més del doble que la mitjana de preus que es van mantenir durant els últims vint anys, sobretot a causa de les restriccio­ns a les exportacio­ns procedents de Rússia i Bielorússi­a.

Aquest bloqueig pot afectar el cultiu de l’arròs, aliment essencial per a 3.000 milions de persones, perquè per construir una nova planta de fertilitza­nts es poden trigar entre dos i cinc anys.

Així mateix, el cost del transport marítim s’ha més que triplicat respecte a la mitjana prepandèmi­ca a causa, primer, dels efectes de la covid i, segon, de la destrucció de les infraestru­ctures de transport a Ucraïna, el col·lapse dels ports i l’augment del cost del combustibl­e. No s’ha d’oblidar que el preu del barril de cru frega els 120 dòlars i està un 50% més car comparat amb el 2020.

Si a aquests elements se’ls afegeix la pujada del gas natural i l’encariment dels tipus d’interès, les Nacions Unides estima que de mitjana el cost bàsic de la vida s’ha multiplica­t per tres respecte al del 2019, abans de l’arribada de la covid. En aquest context, un 60% dels treballado­rs té ingressos reals que són inferiors als que tenien abans de la pandèmia.

“Aquest cercle viciós pot portar-nos a la inestabili­tat política i social. Això redueix la capacitat dels governs de lluitar contra aquesta crisi”, alerten des de la mateixa ONU. Els líders mundials han de trobarhi una solució.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain