La Vanguardia (Català)

De la disco al gimnàs

Ecler, històrica marca d’equips de so en bars i discoteque­s, es reconverte­ix amb altaveus per a gimnasos, hotels i comerços

- Blanca GilaLun

El món de la nit ja no és el que era i Ecler, que va ser el rei del so en bars i discoteque­s durant el segle passat, també ha canviat d’hàbits. Ara, aquest fabricant s’ha passat al gimnàs, els hotels i les grans botigues de moda.

El canvi d’estratègia va començar el 2015, després que el Fordahl Capital, un fons d’inversió amb seu a Banyoles, rescatés la firma del concurs l’any 2014. “Vam patir molt la crisi financera del 2008 i ens vam veure abocats a la fallida. Per sort, els inversors van adquirir la unitat productiva i, a través de l’empresa Neec Audio, van decidir rellançar el negoci i mantenir-ne l’equip directiu al capdavant”, comenta el director general, Enric Casimiro, que ha liderat la reconversi­ó del negoci.

Ara, Ecler torna a ser una firma rellevant del mercat de l’àudio. Aprofitant la seva experiènci­a i tecnologia, ha conlions vençut grans marques, així com distribuïd­ors i instal·ladors. “Els nostres altaveus destaquen per l’elevada resistènci­a que ja ens caracterit­zava a l’època discoteque­ra. A més, personalit­zem els altaveus de tal manera que s’integren totalment amb l’entorn. També oferim un software de control a distància”. El negoci se sustenta amb dues fàbriques que es distribuei­xen la producció a parts iguals. Una és a la Zona Franca de Barcelona, on també hi ha les oficines centrals, i una altra és a prop de Shenzhen (Xina), les instal·lacions de la qual es van obrir l’any 2012. En total, la companyia dona feina a 55 persones. Amb aquest model, Ecler ha recuperat mida.

La facturació va ser de 12 mid’euros el 2021, de 8,4 milions el 2020 i aquest any, va camí d’aconseguir els 15 milions. “Ja superem els nivells prepandèmi­cs i assolim xifres de les millors èpoques. Hem aconseguit esquivar la crisi de subministr­aments perquè vam ser previsors i vam fer provisió de material a temps”, apunta el directiu.

Durant aquests últims anys, Ecler ha mantingut la seva presència a nivell global. Només un 25% dels ingressos procedeixe­n del mercat espanyol, mentre que la resta es genera a més de 30 països, principalm­ent d’Europa, on ven a través de distribuïd­ors. Amb un ebitda (benefici brut) que oscil·la entre un 5 i un 10%, la companyia té marge per destinar recursos a R+D. Els últims anys, ha reeditat dos mescladors de discjòquei per als consumidor­s més nostàlgics. Els ven a través d’internet i assegura que tenen tirada. El consumidor continua recordant el valor de la marca, d’aquells temps en què va ser un referent del món de la música de ball.c

Fordahl Capital va rescatar la firma del concurs el 2014 i va rellançar el negoci, que ara factura 12 milions

 ?? ?? Enric Casimiro, director general de la companyia
Enric Casimiro, director general de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain