La Vanguardia (Català)

L’estret marge entre Macron i l’esquerra polaritza la campanya francesa

El president s’arrisca a perdre la majoria absoluta diumenge que ve

-

La primera volta de les eleccions legislativ­es franceses només va tenir un guanyador contundent, l’abstencion­isme (52,48%), símptoma d’un model polític força esgotat i d’un desinterès ciutadà alarmant. El segon torn, diumenge, pot desembocar en un escenari inestable que hipotequi i debiliti la presidènci­a d’Emmanuel Macron els pròxims cinc anys.

Al bàndol governamen­tal hi va haver decepció perquè la coalició que dona suport a Macron s’arrisca a perdre la majoria absoluta. A més a més, diversos ministres són vulnerable­s a la segona volta i, si finalment es queden sense escó, hauran de dimitir. A l’aliança d’esquerres Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes) hi ha un entusiasme que també emmascara desil·lusió. El resultat –un empat tècnic amb Macron– va ser excel·lent, però insuficien­t, segons totes les projeccion­s, perquè el seu líder, Jean-Luc Mélenchon, reclami ser designat primer ministre i obligui l’Elisi a una incòmoda cohabitaci­ó.

Els pocs dies de campanya que queden polaritzar­an un país cansat de votar. Serà un duel dur, entre una esquerra escorada cap al radicalism­e, molt ideològica, gairebé antisistem­a, i un macronisme que es presenta com a garantia d’una política econòmica responsabl­e i del sòlid ancoratge de França a la UE i a l’OTAN enmig del sisme geopolític de la invasió russa d’Ucraïna.

Macron, massa confiat per l’impuls que creia que tenia després de guanyar les presidenci­als de l’abril, ha posat a la seva agenda un viatge que li impedirà fer campanya a França. Es desplaçarà, entre avui i demà, a Romania i Moldàvia, amb el rerefons del conflicte ucraïnès. Fins i tot es parla que podria anar a Kíiv, amb el canceller Scholz i el premier italià Draghi, abans del cap de setmana.

Tant el macronisme com la coalició de Mélenchon depenen ara del que els analistes francesos

La setmana decisiva de la campanya Macron anirà a Romania i Moldàvia

anomenen “reserves de vot”, dels electors que van optar per altres partits al primer torn però que poden donar-los suport diumenge perquè els consideren el mal menor. En teoria, la coalició presidenci­al, Ensemble (Junts), disposa de més reserva, ja que pot atreure amb certa facilitat, en nombroses circumscri­pcions, l’electorat d’Els Republican­s (LR, dreta) i dels seus aliats centristes, que sumen poc més de l’11% del total. La Nupes, en canvi, gairebé no pot recórrer a ningú, atès que ja havia unit pràcticame­nt tota l’esquerra. Una possibilit­at, encara que marginal, és que la Nupes rebi el suport de votants d’extrema dreta que odien Macron i preferirie­n desestabil­itzar-lo tant sí com no.

Fins i tot una majoria absoluta ajustada de Macron donaria una legislatur­a agitada. Ensemble engloba diversos partits que condiciona­rien la política. I una majoria només relativa forçaria Macron a pactes constants i atorgaria a LR, el soci més probable, un inesperat poder per a un partit que semblava desnonat després d’estavellar-se a les presidenci­als.c

 ?? Ludovic MArin / EFE ?? Emmanuel Macron es mostra confiat, i aquesta setmana farà un viatge a Romania i Moldàvia
Ludovic MArin / EFE Emmanuel Macron es mostra confiat, i aquesta setmana farà un viatge a Romania i Moldàvia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain