La Vanguardia (Català)

La dreta italiana mostra múscul a les eleccions municipals

- Anna Buj

La dreta italiana ha mostrat múscul a les eleccions municipals que es van celebrar diumenge en uns mil ajuntament­s del país. Aquestes eleccions es veuen com una prova de foc davant les generals previstes per a l’any que ve. La coalició formada per la Lliga, de Matteo Salvini; Germans d’Itàlia, de Giorgia Meloni, i Forza Italia, de Silvio Berlusconi, va guanyar la majoria de les 26 capitals de província i regionals en joc. Si avui hi hagués eleccions nacionals, també s’imposarien, segons els sondejos, amb més d’un 45% dels vots.

Els dretans van revalidar alcaldies com la de Gènova o L’Aquila, però, tot i això, van mostrar les seves debilitats presentant-se dividits a Verona, un tradiciona­l feu conservado­r, on l’exfutbolis­ta Damiano Tommasi, d’esquerres, va quedar primer, però haurà d’esperar a la segona volta. A Palerm, on es buscava substitut al veterà Leoluca Orlando, la dreta va aconseguir una victòria important malgrat que el seu candidat tenia el suport de polítics condemnats per vincles amb la màfia.

Salvini, tot i això, va patir un revés perquè no va aconseguir convèncer els italians d’anar a votar per a cinc referèndum­s sobre reformes judicials que havia promociona­t durant mesos. Només un 20,9% van anar a les urnes, motiu pel qual el resultat es va considerar invàlid, ja que es necessitav­a una participac­ió d’almenys un 50%. És el referèndum que menys audiència ha tingut en la història d’Itàlia, segurament pels temes massa tècnics que abordava. Ni tan sols amb la vaga de fam iniciada pel lliguista Roberto Calderoli com a protesta per la poca atenció que han prestat els mitjans a aquests referèndum­s n’hi va haver prou.

Salvini pateix un revés perquè no aconseguei­x que els italians votin 5 referèndum­s judicials que promociona­va

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain