La Vanguardia (Català)

Amnistia prova que Rússia va fer servir bombes de raïm a Khàrkiv

L’organitzac­ió acusa Moscou de fer servir armes prohibides contra civils

-

Els bombardejo­s russos sobre Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, des que va començar la invasió, el 24 de febrer, han deixat 600 morts i més del doble de ferits. Molts d’ells han estat víctimes de l’impacte de bombes de raïm o de fragmentac­ió, com també de munició “dispersabl­e”, que té poca precisió per encertar objectius determinat­s i està prohibida pel dret internacio­nal humanitari, segons va denunciar ahir Amnistia Internacio­nal (AI).

L’ús indiscrimi­nat d’aquesta mena d’armament per part de les tropes russes ha estat àmpliament denunciat per les Nacions Unides, Human Rights Watch i AI, però l’informe que va publicar aquesta última oenagé ahir és una de les investigac­ions més minucioses fins ara.

AI afirma que ha trobat proves que demostren que en set atacs contra barris de la ciutat, situada a la regió del Donbass i a pocs quilòmetre­s de la frontera, les forces russes han utilitzat bombes de raïm 9N210/9N235, com també municions que es dispersen. És a dir, coets que expulsen en una zona extensa mines més petites que exploten més tard a intervals de temps.

L’informe Qualsevol pot morir en qualsevol moment documenta a través d’entreviste­s amb superviven­ts i experts fins a 41 atacs a Khàrkiv, que van matar almenys 62 persones i en van ferir 196. Les bombes van caure sobre habitatges i al carrer: sobre un grup de persones que feien cua per a la seva ració de menjar, en un parc infantil, davant de botigues, en un cementiri... “L’ús repetit de bombes de raïm àmpliament prohibides és impactant i detar

“Vaig sentir un xiulet just abans; em vaig despertar a l’hospital, i ja no tenia la cama dreta”

mostra un menyspreu total per la vida dels civils”, denuncia Donatella Rovera, investigad­ora d’AI.

Ni Rússia ni Ucraïna són signants ni de la Convenció sobre Municions de Raïm ni de la Convenció sobre Mines Antiperson­a, però el dret internacio­nal humanitari prohibeix fer servir armes que, per la seva naturalesa, castiguen indiscrimi­nadament civils i el seu ús constituei­x un crim de guerra.

Ivan Litvinienk­o, de 40 anys, va explicar a Amnistia l’atac que va tenir lloc el 15 d’abril en un parc infantil al costat de casa seva. Diferents bombes de raïm van explotar quan passejava amb la seva dona Oksana i la seva filla de quatre anys. “Quan la meva filla va veure la seva mare a terra en un bassal de sang, em va dir: ‘Anem a casa; la mama és morta i la gent és morta’. Estava en xoc, i jo també”. La seva dona va eshospital­itzada en estat crític fins que dissabte va perdre la vida.

El 12 de març Veronika Txerevitxk­o va perdre la cama quan un coet Grad va explotar en un parc davant de casa seva: “Estava asseguda en un banc quan hi va haver l’explosió. Recordo haver sentit un xiulet just abans. Em vaig despertar a l’hospital, i la meva cama dreta ja no hi era”, va relatar aquesta mare de 30 anys.

Khàrkiv ha patit intensos bombardejo­s des del primer dia de la guerra. A finals d’abril les forces russes van retrocedir per la contraofen­siva ucraïnesa.

 ?? Amnistía Internacio­nal ?? Parc infantil de Khàrkiv on van explotar diferents bombes de raïm el 15 d’abril
Amnistía Internacio­nal Parc infantil de Khàrkiv on van explotar diferents bombes de raïm el 15 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain