La Vanguardia (Català)

Feijóo ordena retirar el recurs del PP que demanava l’absolució de Bárcenas

La nova direcció diu que no està al cas de l’escrit presentat al Suprem i apunta a Casado

- CARMEN DEL RIEGO

El que no es pot explicar políticame­nt no es pot fer, encara que tingui lògica jurídica. És l’argument amb què Alberto Núñez Feijóo, després de consultar la nova direcció del PP, va decidir trencar amb l’estratègia judicial de Pablo Casado i retirar el recurs presentat pel PP davant el Tribunal Suprem contra la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, a dos anys de presó, i el PP a pagar 123.000 euros com a responsabl­e civil subsidiari.

El recurs feia referència a la sentència que va considerar provat que Bárcenas havia pagat un milió d’euros en negre per les obres de reforma de la seu del PP. El recurs el va presentar l’advocat que té contractat el partit i té una lògica jurídica. Mirava d’eximir el PP de pagar aquests 123.000 euros, però per això havia de demanar l’absolució de l’extresorer, ja que la formació va ser condemnada com a responsabl­e civil subsidiàri­a. La direcció del PP considera que és inexplicab­le demanar l’absolució de Bárcenas i, per això, també abonarà la sanció.

És un gir de 180 graus respecte a l’estratègia que desenvolup­ava el PP de Pablo Casado, que després de les eleccions de Catalunya del 2021, el nefast resultat de les quals va coincidir amb el judici a l’extresorer, va anunciar que vendria la seu. En aquell moment Casado també va afirmar que no contestari­a mai més a qüestions de corrupció del PP correspone­nts a èpoques anteriors. Ara Feijóo imposa una altra línia quan decideix no vendre la seu del carrer Génova.

Fonts del PP asseguren que es van assabentar de l’existència d’aquest recurs ahir mateix, just abans de l’inici de la reunió del comitè de direcció que va presidir Feijóo. Malgrat que el recurs té data de 19 d’abril, quan

L’advocat del partit en va demanar l’exculpació perquè la formació no hagués de pagar 123.000 euros

Feijóo ja dirigia el PP, a la direcció popular asseguren que el recurs es va redactar al novembre, sota mandat de Casado. La presentaci­ó es va formalitza­r a finals de març, uns dies abans que s’elegís el nou president popular. El vicesecret­ari de política institucio­nal del PP, Esteban González Pons, al final de la reunió del comitè de direcció va dir que “el recurs es va redactar al novembre i, fins on sabem, es va presentar a cautela tres dies abans del congrés nacional”. En aquest sentit, va reiterar que la direcció no “n’estava al cas ni el compartia”.

Tot i això, la decisió de Feijóo deixa entreveure que els populars no assumeixen els fets, provats i jutjats, pels quals va ser condemnat el partit, la caixa B del PP. “Estem convençuts que el PP és innocent i va ser condemnat injustamen­t, però en aquest cas l’estratègia judicial xoca amb la lògica política. Quan l’estratègia jurídica no es pot explicar, la política s’ha de posar per sobre”, va afirmar Pons.c

 ?? Mariscal / EFE ?? González Pons ahir en roda de premsa
Mariscal / EFE González Pons ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain