La Vanguardia (Català)

Pols Macron-Mélenchon

-

L’abstenció (52,4%, rècord històric en la V República) va ser la gran vencedora de la primera volta de les eleccions legislativ­es franceses celebrades diumenge passat. Una clara mostra de la fatiga democràtic­a de la població gal·la i d’un desinterès ciutadà creixent per la cosa pública. En el pla estrictame­nt polític, els resultats han deixat davant la segona volta un pols polaritzat entre el moviment Ensemble (Junts), que dona suport al president Emmanuel Macron, i la coalició d’esquerres que lidera Jean-Luc Mélenchon.

L’empat tècnic entre els dos blocs augura un escenari incert a la segona ronda, diumenge vinent. Els candidats de Macron han obtingut el 25,7% dels vots, davant el 25,6% dels de l’esquerrana Nova Unió Popular Ecologista i Social (Nupes). La lectura política d’aquests resultats és que el president ha rebut un cop seriós i un contratemp­s important. Respecte de la primera volta del 2017, els macroniste­s han perdut set punts. Un cap de l’Estat acabat d’elegir no havia patit mai, poques setmanes després, un retrocés com aquest a les urnes.

Per guanyar a la segona volta, Macron necessita aglutinar tot el vot de centre i de dreta, i fins i tot el de l’esquerra si el seu candidat s’enfronta a un altre de l’extrema dreta. Amb aquest probable transvasam­ent de vots, les projeccion­s preveuen que diumenge l’aliança macronista pot aconseguir entre 255 i 295 escons (la majoria absoluta són 289), però de moment Macron surt debilitat de la primera volta i, si es confirma que guanya el dia 19, el seu grup parlamenta­ri serà més reduït que en la legislatur­a actual i el president tindrà dificultat­s per tirar endavant el seu programa electoral, haurà de pactar i tindrà menys marge de maniobra. Per això aquesta serà una setmana de màxima mobilitzac­ió a la recerca de vots.

Mélenchon es pot considerar el vencedor moral de la primera volta. Nupes s’ha quedat a només 21.000 vots de l’aliança macronista i s’ha comprovat que presentar-se amb una coalició unida de les esquerres i amb un programa radical té el seu electorat. Si es confirmen les previsions –li auguren entre 150 i 210 escons–, Mélenchon aconseguir­à difícilmen­t el seu objectiu de ser primer ministre i forçar una cohabitaci­ó, però sí que dificultar­à legislativ­ament l’agenda de Macron, en especial la reforma de les pensions, i s’erigirà com a líder de l’oposició. Diumenge el seu objectiu és desafiar l’abstenció i que l’elector, sobretot el jove, vagi a votar.

En tercer lloc ha quedat el Reagrupame­nt Nacional de Marine Le Pen. Es calcula que pot obtenir entre 15 i 30 diputats (ara en tenia vuit), però el sistema electoral juga en contra seu. Els resultats a la primera volta –18,6%– no han estat dolents, però les seves possibilit­ats es veuen molt reduïdes perquè no pot sumar vots addicional­s a la segona volta. Li ha anat més malament al nou partit Reconquest­a, fundat pel polemista d’extrema dreta Éric Zemmour, que s’ha clavat una patacada i no obtindrà cap diputat. La dreta tradiciona­l gaullista, Els Republican­s, ha obtingut el 13,7% i previsible­ment gran part d’aquests vots aniran cap a Macron a la segona volta.

Mélenchon ha posat contra les cordes Macron. El president no té garantides la majoria absoluta i això complicari­a la governabil­itat del seu segon mandat. Al contrari, encara que no guanyi diumenge, Mélenchon liderarà l’oposició i li posarà totes les traves possibles a Macron, a l’Assemblea Nacional i al carrer. I tot plegat en un país molt polaritzat en el qual els extrems –l’esquerra radical i la ultradreta– continuen guanyant terreny. I queda al mig, sol i feble, el centrisme liberal europeista que representa el president francès. Passi el que passi el dia 19, el segon quinquenni de Macron a l’Elisi no serà gens fàcil.c

Debilitat, el president no té garantida la majoria a l’Assemblea francesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain