La Vanguardia (Català)

Política de rendes i pensions

- Andreu Mas-Colell

Davant la reaparició de la inflació el Banc d’Espanya recomana insistentm­ent una política de rendes. Les seves raons són d’envergadur­a. En la contenció de la inflació i en la seva reversió cap al 2%, les economies europees s’hi juguen molt. En conseqüènc­ia, el BCE actuarà deixant d’injectar liquiditat a l’economia i augmentant els tipus d’interès. Però no serà suficient perquè l’increment abrupte dels preus s’origina en pertorbaci­ons d’oferta. Com que, a més, l’endeutamen­t públic a Espanya no és una variable que pugui donar més de si, se segueix que l’impacte sobre les rendes és inevitable. Si els diferents sectors econòmics no ho reconeixen i pretenen neutralitz­ar l’efecte de la inflació, el resultat serà una acceleraci­ó de l’espiral inflacionà­ria i una frustració generalitz­ada. El millor full de ruta és, doncs, acceptar i coordinar l’ajust de rendes, i això serà més fàcil, més raonable i més just si toca a tothom, encara que sempre és recomanabl­e fer-ho tenint en compte la situació econòmica de cada persona afectada.

Les rendes inclouen salaris, beneficis i les dependents dels pressupost­os públics, com salaris públics i pensions. Cadascuna d’aquestes categories presenta una problemàti­ca pròpia, però la de les pensions és particular­ment complexa. Em centro en aquesta.

Una pensió pública és un compromís de l’Estat a proveir uns ingressos anuals al seu receptor mentre visqui. Típicament, el nivell concret estarà lligat a contribuci­ons fetes durant la vida laboral. Hi ha modalitats diverses: els pagaments públics poden ser en termes estrictame­nt nominals o poden ser reals, és a dir, indexats pel nivell de preus i per tant immunitzat­s contra la inflació. Aquesta és la més freqüent. Però se’n podrien concebre d’altres. Per exemple, pensions que milloressi­n en termes reals si la productivi­tat de l’economia augmenta. En tot cas, en un Estat democràtic madur el compromís públic ha de ser ferm i creïble. És aquesta considerac­ió, potent, la que porta veus solvents a qüestionar l’aplicació de la política de rendes a les pensions i, com que les pensions espanyoles, ara i aquí, són de la modalitat indexada, a insistir en el fet que cal una actualitza­ció que neutralitz­i la inflació.

És un dilema insoluble? Penso que podríem intentar gestionar-lo apel·lant a la dimensió temporal. El control de la inflació, una malaltia que si no es talla d’arrel esdevindrà molt greu, no es pot posposar. En canvi, el compromís de l’Estat amb el pensionist­a és compatible amb oscil·lacions suaus però que generin, en el temps, la mitjana esperada que correspon. Suposeu que la inflació anticipada en un any determinat fos del 5% i que poguéssim confiar que amb una política de rendes que les augmentés només un 3% aniríem l’any següent al 2%, el nivell d’inflació controlada que, de mitjana, recomana el BCE. En aquest cas, detalls a banda, és plausible que ens poguéssim permetre durant dos anys augmentar les pensions un 3% i recuperar així el que s’ha perdut el primer any.

Faig notar que només suggereixo que es pot compatibil­itzar la lluita contra la inflació i el compromís pres amb el pensionist­a. Com puguin evoluciona­r els altres components de les rendes dependrà de si es recupera també la productivi­tat de l’economia. Al final, sempre és la productivi­tat.c

Es pot compatibil­itzar la lluita contra la inflació i el compromís pres amb el pensionist­a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain