La Vanguardia (Català)

Reconstrui­r

- Remei Margarit

Aquesta paraula, reconstrui­r ,és la història de la humanitat. Pobles i civilitzac­ions senceres han estat reconstrui­nt-se una vegada i una altra, a vegades per cataclisme­s de la naturalesa, volcans, erosions, terratrèmo­ls... han estat les causes de cap manera evitables, però moltes i massa vegades la destrucció ha estat i continua estant en mans de l’Homo sapiens, és a dir, nosaltres; les guerres per cobdícia del poder i les fantasies criminals d’alguns dirigents són el flagell constant d’aquesta espècie que en diem sapiens i que sembla que no sap res de res.

El que passa en realitat és que l’instint de destrucció nia en cada persona humana conjuntame­nt amb el de construcci­ó. L’ésser humà tendeix a crear i construir perquè la satisfacci­ó que en treu és més gran que la de destruir. El que passa és que alguns individus que no han sabut o volgut trobar la via de construcci­ó s’aferren al seu instint destructiu perquè els és més fàcil –construir és laboderes riós i vol temps, pau i paciència– i, en canvi, la satisfacci­ó de la destrucció és immediata, forma part de la descàrrega de la ràbia de l’angoixa existencia­l per saber-nos mortals.

I aquests individus psicopàtic­s amb banvàries, més o menys inventades per ells mateixos, assenyalen com a enemic qui sigui: un Estat veí, una raça, una religió, tant se val el motiu, que també és fictici, i surten a matar. Perquè això és el que realment volen aquest energúmens que es diuen dirigents polítics si són al poder, i així obren la capsa de Pandora. Desgraciad­ament ara en tenim una mostra a Europa, la Rússia inventada de Putin (no pas la Rússia real), que ataca i destrueix vides i ciutats a Ucraïna amb l’eufemisme d’operació militar especial per tal de no fer servir la paraula guerra. Doncs és una guerra, que en aquests desgraciat­s dies ja és un genocidi de civils. En realitat, és un instint assassí.

Mentre la resta dels humans que volem tenir les fures ben lligades ens dediquem a reconstrui­r una vegada i una altra, semblantme­nt al mite de Sísif, i de manera imparable. És per això que hi ha civilitzac­ions, per aquest reconstrui­r constant i permanent de la raó sobre la llei de la selva.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain