La Vanguardia (Català)

Sala Oval, 2029

-

Aquest any el Sónar ha decidit explorar a fons la terra de ningú que s’estén entre l’art, la ciència i la tecnologia. El seu avanç per aquesta terra incognita coincideix amb altres iniciative­s en el mateix sentit impulsades per persones i institucio­ns de la comunitat artística i científica de la seva ciutat.

Aquesta ruta ha portat el festival al Palau Güell de Gaudí, on, amb la guia d’experts en la matèria, com l’orguener Àlex Blancafort i el grup retrofutur­ista alemany Gamut Inc, s’han expandit fins a límits insospitat­s les possibilit­ats de l’orgue resident.

La reinvenció d’aquest instrument musical durant els dies del Sónar obliga a situar el focus, altra vegada, sobre un dels grans reptes pendents de Barcelona: emprendre la rehabilita­ció del gegantí orgue de la Sala Oval del MNAC, que va emetre les últimes notes el 1974 abans de caure en l’oblit.

El projecte per fer-ho existeix, però caldria actualitza­r-lo. L’han posat sobre la taula, entre d’altres, responsabl­es del mateix Sónar. Ricard Robles, codirector del festival, és un ferm partidari de recuperar aquest instrument per a la democràcia (“gaiEl rebé tota la seva vida va transcórre­r sota dictadures”), i per posar en solfa un estrany cas d’orgue civil. Tot i que avui no figura entre les prioritats del museu, el MNAC creu que la rehabilita­ció es podria convertir en un gran projecte cultural i educatiu.

cost de recuperar l’orgue –tan gros que fins i tot es pot visitar per dins– és molt elevat. Fa anys es va xifrar en més de cinc milions d’euros. Però la dimensió de l’operació fa que es pugui considerar, de fet, un autèntic projecte de ciutat.

Fa anys que el director del MNAC, Pepe Serra, remarca la data del 2029, quan es compleix un segle de l’Exposició del 1929. L’efemèride hauria de servir per emprendre una gran reordenaci­ó de la muntanya de Montjuïc. I, sens dubte, per recuperar aquesta joia oculta del patrimoni musical barceloní.c

Hi ha un altre orgue que espera torn: la joia del Palau Nacional, que va emmudir el 1974

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain