La Vanguardia (Català)

Liceu i Real proposen un abonament conjunt per atreure fans de l’òpera d’arreu

- Maricel Chavarría

Liceu i Real avancen en l’acord de col·laboració anunciant no només coproducci­ons operístiqu­es, sinó un abonament conjunt per a amants de l’òpera. Seran quatre títols de la pròxima temporada i en dates concretes: Il trittico de Puccini (3/XII) i Macbeth de Verdi (25/II) per part del Liceu, i Nixon in China de John Adams (30/IV) i Il turco in Italia de Rossini (3/VI) per part del Real. Se n’emeten cent unitats i només en cap de setmana, pensant en melòmans de tot arreu.

“No es tracta només que el públic de Barcelona vagi a Madrid i viceversa, sinó que tot Espanya s’afegeixi a l’experiènci­a”, va afirmar ahir Gregorio Marañón, president del Real, el patronat del qual va mantenir una trobada ahir amb el del Liceu a Barcelona, la tercera després de les del 2008 (també a la capital catalana) i el 2017 (a Madrid). Hi va assistir el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que després de reiterar que no es presentarà a l’alcaldia de la ciutat –“ja hi ha un candidat i, com diuen els americans, quan alguna cosa funciona no l’espatllis”–, va qualificar els gestos del Real i el Liceu de “demostraci­ó que es pot cooperar; tothom hi surt guanyant”.

A parer seu, es tracta d’una “aposta intel·ligent”. “La suma, la sinergia entre Madrid i Barcelona, lluny d’enterbolir o de desfigurar, potencia el valor de cada una de les ciutats i les seves ofertes culturals. Espero que sigui un pas més i que n’hi hagi molts, i que els puguem oferir al turisme, tant de tot Espanya com d’arreu del món, amb una oferta que és molt poderosa i complement­ària”, va afegir el ministre Iceta.

Salvador Alemany, president del Liceu, va valorar l’acte com un dels “importants” de la celebració del 175è aniversari. “El nostre èxit, el de cada un dels teatres, es basarà en la col·laboració i no pas en la competènci­a”, va assegurar. “Hem establert un oasi de convivènci­a que és fructífer per a les dues institucio­ns i, per descomptat, per als ciutadans”, va afegir Marañón.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la seva homòloga de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, van assistir a la reunió, en què es van anunciar pròximes coproducci­ons: Evgeni

Onegin, Jenufa i La fanciulla del West, liderades pel Liceu, i Rusalka, Maria Stuardo i La sonnambula, pel Real.c

 ?? ?? Marañón i Alemany al Liceu
Marañón i Alemany al Liceu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain