La Vanguardia (Català)

Sergi Belbel estrena un Benet i Jornet inèdit a la sala Beckett

- M. Camps

La sala Beckett ha volgut dedicar aquesta temporada al dramaturg Josep Maria Benet i Jornet. La va inaugurar amb Descripció d’un paisatge, dirigida per Toni Casares, una obra colpidora i absolutame­nt contemporà­nia del dramaturg barceloní. Aquest cap de setmana es van fer, amb el laboratori de creació Peripècies, textos esparsos amb el títol Apunts breus sobre la bellesa del temps.

I per tancar la temporada, del 20 al 22 de juny Sergi Belbel dirigirà la lectura escenifica­da d’Estiu ardent (1947), amb Emma Vilarasau, Lluís Soler, Xavi Núñez, Laura Porta, Eloi Sánchez i Teresa Urroz. Belbel dona detalls a La Vanguardia sobre aquest text inèdit: “És l’última obra de Benet i Jornet, que va deixar acabada el juny del 2013, uns mesos abans que li diagnostiq­uessin la malaltia. Ell era conscient que era la seva última obra i li va costar acabar-la. Entre Enric Gallén, Toni Casares, Carles Batlle i jo mateix ens la vam llegir. El que hi planteja és molt bonic, però també molt dur, perquè és un retorn als seus orígens, a les primeres obres: Una vella, coneguda olor, Berenàveu a les fosques...”.

“Ell volia fer una obra sobre els anys quaranta a Barcelona, un temps que apareix poc a la ficció. És una època tèrbola, desesperan­çada. A ell també l’inquietava la figura de l’amistançad­a, la querida, aquelles dones republican­es mantingude­s pels feixistes. Aquesta dona superviven­t, que malvivia empassant-se gripaus, era una figura que l’atreia. I era una figura molt tràgica”, conclou Belbel.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain