La Vanguardia (Català)

Per uns petrodòlar­s més

- John Carlin

Quina és la paraula més grollera del català? No ho tinc gaire clar i si ho tingués per pudor no l’escriuria aquí. Sí que tinc clar, en canvi, quina és la paraula més lletja en anglès i encara que sento que tinc més marge, perquè no comporta la mateixa càrrega d’obscenitat per a un lector d’aquest venerable diari, tampoc no la reproduiré.

Diguem que s’inspira en l’incest entre mare i fill i de vegades –ofereixo el detall per als que volen indagar en la qüestió– els mitjans l’abreugen amb les lletres MF.

Doncs bé, el plural de MF va ser el qualificat­iu que va triar el famós golfista dels Estats Units Phil Mickelson per descriure el règim de l’Aràbia Saudita. “Són uns temibles MFs”, va dir en una entrevista. “Sabem que van matar Khashoggi i que la seva trajectòri­a pel que fa als drets humans és horrible. Allà executen la gent per ser gai”.

Això va ser al febrer. El mes següent el règim liderat pel defensor de la fe Muhammad Bin Salman (conegut pels seus amics com MBS), el que va ordenar que esquartere­ssin el periodista Jamal Khashoggi, va tallar el cap de 81 persones en un dia. La setmana passada Mickelson, guanyador de sis tornejos Grand Slam, va participar en el torneig inaugural als afores de Londres d’un nou campionat de golf patrocinat per un fons de diners saudites que presideix MBS –o MF, com preferiu–.

No hi ha hagut mai en la història del golf una competició amb més diners en premis. El total disponible va ser de 24 milions d’euros. El guanyador es va emportar 4,5 milions, un rècord històric, i l’últim dels 48 participan­ts, 120.000. Mickelson va quedar al lloc 33è i es va haver de conformar amb 143.000, però superarà la humiliació. Segons informa el

New York Times, els saudites li van pagar 190 milions simplement per apuntar-se al campionat, el mateix que a un altre crac del golf mundial, el seu compatriot­a Dustin Johnson.

Per què tant? La resposta curta és que l’ànima d’una persona surt cara. La llarga és que els saudites pretenen competir amb el principal circuit de golf, fins ara el

PGA Tour, i, en el millor dels casos, aniquilar-lo. Una cosa semblant al projecte de la Superlliga Europea de Florentino Pérez, que aspira a desvincula­r-se de la UEFA. Al circuit nord-americà no li fa cap gràcia que el campionat saudita, conegut com a LIV Golf, li hagi arrabassat algunes de les seves grans figures. En el que suposa una declaració de guerra, han anunciat l’expulsió del PGA Tour de Mickelson, Johnson i d’altres rebels, entre ells l’espanyol Sergio el Niño García.

Com expliquen la seva deserció els nous adeptes del LIV? Amb dificultat. Van triar la setmana passada un vell rocker del golf, el nord-irlandès Graeme McDowell, perquè donés la cara en nom de tots ells. En una roda de premsa McDowell va dir: “Si l’Aràbia Saudita vol utilitzar el golf per arribar a on volen arribar, i tenen els recursos per accelerar el procés, llavors ens sentim orgullosos d’acompanyar-los en el trajecte”.

“On volen arribar” és a un lloc feliç on siguin vistos per la resta del món amb admiració pel seu compromís amb l’esport i no amb horror per la crueltat de la seva monarquia medieval. Lionel Messi, que s’ha unit a aquesta orgullosa missió com a “ambaixador” del turisme saudita, estarà content de saber que els seus companys del golf conceben el que han fet, en paraules de McDowell, com un intent de “mantenir-se al cim de la virtut moral”.

N’hi ha que discrepen d’aquesta percepció, entre ells un altre nord-irlandès, el gran Rory McIlroy, assot del projecte saudita. El seu rebuig de vendre’s per uns petrodòlar­s més es basa, ha dit, “cent per cent en una qüestió de moralitat”. McIlroy va deixar clar que li ofereixin el que li ofereixin, no es deixarà comprar. Com va explicar la setmana passada, “qualsevol decisió que prens a la vida que és purament per diners no sol acabar bé”.

A McIlroy el preocupa més la seva reputació com a persona que els guanys com a esportista. Mickelson, que ha pregat als saudites –gairebé de genolls–que el perdonin per les seves “ofensives” paraules, veu la vida d’una altra manera. Com acabarà? És clar. Sent recordat per la història com un MF. Johnson, McDowell, el Niño i els altres mercenaris, també.

“He perdut la meva reputació. He perdut la part immortal del meu ésser” ‘Otel·lo’, de Shakespear­e

No hi ha hagut mai en la història del golf una competició amb més diners en premis

L’ànima d’una persona surt cara, i els saudites pretenen competir amb el poderós PGA Tour

 ?? Matthew Lewis / Getty ?? Phil Mickelson deixa anar el bastó després d’executar un cop, el cap de setmana passat al LIV Golf de Londres
Matthew Lewis / Getty Phil Mickelson deixa anar el bastó després d’executar un cop, el cap de setmana passat al LIV Golf de Londres
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain