La Vanguardia (Català)

Dues plataforme­s de criptomone­des bloquegen la retirada de fons

Celsius i Binance paralitzen les operacions quan el bitcoin queia un 13%

- Piergiorgi­o M. Sandri

“Limitació imposada temporalme­nt a la llibertat per disposar dels fons dipositats”. És la definició que elabora la RAE de la paraula corralito, una expressió que es va popularitz­ar a l’Argentina els primers anys d’aquest segle arran de la caiguda del peso. Han passat anys però alguns inversors ahir van tornar a sentir aquesta paraula que s’associa a les crisis financeres d’altres temps, mentre el bitcoin es desplomava a mitja tarda un 13%.

La plataforma de negociació i préstecs de criptomone­des Celsius Network va suspendre ahir totes les retirades, intercanvi­s i transferèn­cies entre comptes com a conseqüènc­ia de les “condicions extremes” del mercat. “Estem prenent aquesta mesura necessària en benefici de tota la nostra comunitat per estabilitz­ar la liquiditat i les operacions mentre actuem per preservar i protegir els actius”, va afegir l’empresa assenyalan­t que els clients continuara­n acumulant les recompense­s correspone­nts durant la suspensió.

Celsius, que va aixecar recentment 400 milions de dòlars de la Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), va arribar a oferir rendibilit­ats d’un 18%.

Al seu torn, la plataforma de negociació i proveïdor d’infraestru­ctura de criptomone­des Binance (molt coneguda, va ser el patrocinad­or de l’últim Primavera Sound a Barcelona) també va suspendre temporalme­nt les retirades a través de la xarxa bitcoin com a conseqüènc­ia de l’embús informàtic, però es van mantenir obertes les retirades de bitcoin a través d’altres xarxes. En el seu cas, sembla més aviat un problema tècnic per una transacció que no es va poder validar a la cadena de blocs (blockchain).

Els titulars d’aquests comptes a les plataforme­s no estan subjectes a la protecció del fons de garantia de dipòsits, com passa amb els diners que es tenen en custodia al banc, sinó que pateixen els mateixos riscos de pèrdua d’un producte d’inversió.

La caiguda del bitcoin, que ha perdut un 47% des de començamen­t d’any i que val prop de 23.000 dòlars quan en els seus màxims va tocar els 66.000, s’associa al canvi de cicle. Amb la pujada de tipus als EUA i Europa darrere de la cantonada, hi ha menys desig inversor per assumir grans riscos. “Tot i que en el passat els criptoacti­us no s’han mogut al ritme dels actius tradiciona­ls, com la renda variable, en els últims temps el vincle entre tots dos s’ha estret cada vegada més”, apuntava en una nota Simon Peters d’eToro.

Després de la caiguda d’algunes d’aquestes criptodivi­ses, la capitalitz­ació d’aquest mercat, que va arribar a assolir un valor els 3.000 milions de dòlars a finals del 2021, ara val 1.000 milions, amb la qual cosa ha perdut dos terços.

“A curt termini les criptomone­des, pateixen les oscil·lacions del mercat, la volatilita­t és una cosa normal en aquesta fase. I ara la situació als Estats Units és molt preocupant, amb excés de bitllets impresos, però a llarg termini no ha de ser així. Al contrari, les criptodivi­ses representa­ran un refugi protector contra la inflació. A la meva filla petita li compro bitcoin” assegura Adrià Llorens, de la plataforma Bitbase, que ahir operava amb tota normalitat.c

Hi ha més connexió entre renda variable i criptodivi­ses: el canvi de cicle les perjudica totes dues

El mercat dels criptoacti­us s’ha reduït dos terços des dels màxims que va registrar el 2021

 ?? Michael M. Santiago / AFP ?? Un caixer de bitcoin a Nova York
Michael M. Santiago / AFP Un caixer de bitcoin a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain