La Vanguardia (Català)

L’ànsia d’eludir l’alça dels tipus porta les vendes de pisos a màxims de 14 anys

-

La voluntat d’anticipar-se a la pujada de tipus d’interès va tornar a impulsar la venda d’habitatge a l’abril, mes que, amb 47.349 compravend­es, va marcar el millor abril dels últims 14 anys, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). L’augment, d’un 11,9% respecte a l’any passat, va ser més important a les zones turístique­s, que aquest any noten la tornada dels compradors estrangers, després de dos anys amb el mercat a mig gas per les dificultat­s per viatjar que va comportar la covid. Així, les comunitats on més va créixer la venda van ser les Balears (33%) i les Canàries (31%). A l’altre extrem, les vendes van baixar un 2,7% a la Comunitat de Madrid i un 9,9% a La Rioja. A Catalunya les vendes van pujar un 15,5%, fins a les 8.018 operacions, la millor dada d’un mes d’abril en 15 anys.

Segons els portals immobiliar­is, l’alça de les vendes reflecteix un augment rècord de la demanda de compra d’habitatge. “No havíem tingut mai tants ciutadans interactua­nt als portals immobiliar­is”, va assegurar la directora d’estudis de Fotocasa, María Matos. “Davant la guerra, es desperta el desig inversor dels particular­s, atrets per l’habitatge com a valor refugi”, va afegir.

Els quatre primers mesos de l’any la compravend­a d’habitatges ha augmentat un 23,1%, amb avanços d’un 26,3% en el cas dels habitatges de segona mà i d’un 11,5% en el dels habitatges nous. Els últims 12 mesos les transaccio­ns acumulades arriben als 605.000 habitatges, va destacar el director d’estudis de Pisos.com, Ferran Font.

Dels habitatges venuts a l’abril, un 7,6% eren protegits, un 1,3% més que fa un any, mentre que la venda d’habitatges lliures es va incrementa­r un 12,8%. El mercat està clarament liderat per les vendes de pisos utilitzats, que van créixer un 14%, fins a sumar 38.561 transaccio­ns, davant una pujada de només un 3,4% en els habitatges nous, per falta d’edificis disponible­s.

La taxa d’un 11,9% de pujada de les vendes a l’abril és la més baixa des de principis del 2021, un alentiment que també reflecteix l’impacte de la pujada de preus, d’un 8,5% l’últim any, segons l’INE.

Francisco Iñareta, portaveu del portal Idealista, va advertir que probableme­nt els pròxims mesos es mantindrà la tendència a l’estabilitz­ació, sense descartar petites baixades, per “l’encariment del finançamen­t, la incertesa econòmica, l’elevada inflació i un estoc d’habitatges al mercat que continua minvant”.

A Catalunya la compravend­a d’habitatges va créixer un 15% a la demarcació de Barcelona, un 30% a la de Girona, un 9% a la de Tarragona i un 8% a la de Lleida.c

La incertesa de la guerra i la inflació reforcen l’interès en l’habitatge com a valor refugi

Els últims 12 mesos s’han venut 605.000 cases, però els experts preveuen un alentiment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain