La Vanguardia (Català)

Espanya i Portugal estrenen el topall al gas en la subhasta elèctrica

-

L’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) estrena aquest dimarts el nou mecanisme ibèric que permet limitar el preu del gas que s’utilitzi per a consum d’energia elèctrica a 40 euros megawatt hora i evitar que la resta de les energies es remunerin al preu d’aquest gas com es feia fins ara, segons les regles del mercat majorista.

A la subhasta d’aquest dimarts es fixaran per primera vegada els preus de cada hora del dia segons la nova i excepciona­l normativa autoritzad­a per la Comissió Europea dimecres passat i ratificada dijous pel ple del Congrés.

Serà d’aplicació durant dotze mesos, fins al 31 de maig del 2023, i, segons l’acord amb la Comissió Europea, per evitar que la nova normativa suposi una distorsió al mercat únic de l’electricit­at, OMIE haurà de fer dues subhastes. Una on es marcarà el límit del gas, que durant els primers sis mesos serà de 40 euros megawatt hora (MWh), i una altra amb els preus que marca el mercat, com es feia fins ara.

Els preus que es coneguin a la subhasta aquest dimarts seran els que s’aplicaran a la factura dels consumidor­s dimecres. El Govern ha estimat que amb aquest mecanisme l’estalvi a la factura mensual serà d’entre un 15% i un 20% respecte al sistema anterior. Tot i això, caldrà esperar fins al final del juliol per poder comptabili­tzar-ne l’impacte durant un mes complet. Aquest càlcul ja inclou el cost que cadascun dels consumidor­s del sistema elèctric espanyol haurà d’assumir per la compensaci­ó que cal pagar a les plantes de cicle combinat que utilitzen gas per produir electricit­at. En total seran uns 6.300 milions d’euros.

Els primers a notar la rebaixa seran els consumidor­s particular­s amb rebuts que estiguin vinculats al preu regulat (PVPC), un 37% del total. També un 80% de les empreses que d’una manera o altra tenen part del seu consum energètic vinculat al preu majorista de l’electricit­at. Per a la resta dels consumidor­s, tant empreses com particular­s que tinguin firmats contractes fixos amb les elèctrique­s, la rebaixa dependrà de les condicions pactades en el contracte i el moment de la renovació. És a dir, que, si un client va firmar ahir, dilluns, la renovació del contracte, no estarà afectat per la rebaixa, però tampoc no haurà d’abonar en cap moment la compensaci­ó de la rebaixa. En canvi, sí que l’hauran de pagar els que firmin les revisions dels contractes a partir d’aquest dimarts.c

El mercat fixa avui els preus rebaixats que s’aplicaran als consumidor­s a partir de demà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain