La Vanguardia (Català)

La Moncloa es defensa davant la UE i atribueix al PP el bloqueig judicial

- Juan Carlos Merino

Ni un més ni un menys: 1.288 dies. La visita a Madrid de la vicepresid­enta i comissària europea Vera Jourová, amb la nova oferta del PP d’abordar en el termini d’un mes la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va portar ahir la Moncloa a recórrer a la calculador­a per actualitza­r les jornades que acumula l’òrgan de govern dels jutges amb el mandat caducat, des del desembre del 2018. A aquest rècord insòlit s’hi afegeix que, des de diumenge, també quatre dels dotze magistrats del Tribunal Constituci­onal (TC) van culminar mandat i estan igualment esperant el relleu.

“No entrarem en res més”, avisen a la Moncloa. No volen obrir cap debat sobre si el Govern central assumirà pel seu compte la renovació dels dos magistrats del TC que li correspon designar o si estarà disposat a negociar amb el PP un canvi en el sistema dels nomenament­s per posar tots els focus en la “culpabilit­at” del bloqueig judicial, que ara atribueixe­n exclusivam­ent a Alberto Núñez Feijóo.

“Ens trobem davant una anormalita­t democràtic­a, instal·lada al nostre país des de fa ni més ni menys que 1.288 dies”, va lamentar ahir la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. “El principal partit de l’oposició està incomplint la Constituci­ó, ja són tres anys i mig”, va denunciar.

A la Moncloa van confiar que el relleu de Pablo Casado, a qui atribuïen un “afany personal” en la qüestió, solucionar­ia ràpidament un problema sobre el qual la UE va cridar l’atenció a Espanya repetidame­nt. Però no. “Ja fa dos mesos i mig que l’únic responsabl­e és Feijóo”, va apuntar Rodríguez. “I ara necessita un altre mes d’incomplime­nt? Senzillame­nt és incomprens­ible”, va concloure.

Jourová, per la seva banda, va insistir ahir que la renovació és “clau”, perquè el CGPJ no es percebi com a òrgan “polititzat”. Els ministres Félix Bolaños i Pilar Llop van mantenir reunions amb la comissària en què van coincidir en la urgència de la renovació, van defensar el sistema d’elecció vigent i van responsabi­litzar el PP.

“Feijóo necessita un mes més d’incomplir la Constituci­ó? És incomprens­ible”, denuncia la portaveu de l’Executiu

 ?? La xoncloa / Dua ?? Isabel Rodríguez ahir a la Moncloa
La xoncloa / Dua Isabel Rodríguez ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain