La Vanguardia (Català)

Pegats per a una AP-7 saturada

-

Des que el 31 d’agost de l’any passat van desaparèix­er els peatges de l’AP-7, el trànsit en aquesta via no ha parat d’augmentar, especialme­nt el de camions. Però aquestes últimes jornades, un dia sí i l’altre també, aquesta autopista ha estat escenari de cues interminab­les, col·lapses, un dramàtic augment d’accidents, incendis de camions, incidèncie­s de tota mena –fins i tot caiguda d’arbres– que han evidenciat la necessitat de prendre mesures per revertir la situació i millorar la circulació.

Ahir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en va fer un diagnòstic i va anunciar un seguit d’iniciative­s per intentar evitar els col·lapses en una autopista que, des de l’alliberame­nt dels peatges, ha vist incrementa­t entre un 40% i un 55% –segons els trams– el volum de trànsit. A més, a l’AP-7 s’han comptabili­tzat 14 morts d’ençà que va començar l’any, set per atropellam­ent. Un de cada cinc morts a la carretera s’ha produït en aquesta via.

Elena va anunciar la creació d’un carril addicional els diumenges de Sant Celoni a Parets del Vallès a partir de la setmana vinent, coincidint amb el pont de Sant Joan. Va avançar també més restriccio­ns per als camions i la contractac­ió de més grues per retirar els vehicles accidentat­s, cosa que abans feia l’empresa concession­ària. A més llarg termini, va anunciar que s’activarà la velocitat variable als trams central i nord de l’AP-7 i que sol·licitarà a la direcció general de Trànsit una reducció de la velocitat de 120 km/h a 110 km/h de manera genèrica.

Està bé que el Govern català es posi les piles i comenci a implementa­r mesures, però resulta evident i tothom reconeix que aquests anuncis, tot i la bona intenció, no són més que pegats davant una situació viària i de seguretat molt difícil i que pot empitjorar amb l’arribada imminent de l’estiu i del turisme europeu per carretera. Elena, que va qualificar ahir l’AP-7 d’“artèria saturada”, va responsabi­litzar l’Estat de la situació acusant-lo d’haver alliberat els peatges sense planificac­ió i amb improvisac­ió. Són imputacion­s que potser també són aplicables a la Generalita­t, que fins ara ha fet poc per millorar aquest important problema de mobilitat i a qui la gratuïtat també sembla que l’hagi agafat per sorpresa.

A més de demanar millores a la via a l’Estat, que n’és el titular, i exigir més inversions per al transport públic i a Rodalies, millorar la gestió de l’autopista, com ahir apuntaven en aquest diari els enginyers de camins, mitigaria les retencions i disminuiri­a l’accidentab­ilitat. I això és responsabi­litat de l’Estat i de la Generalita­t.

Interior anuncia mesures per intentar reduir els accidents i les cues interminab­les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain