La Vanguardia (Català)

Canvi de rasant

- Santi Vila

Fa pocs dies Batlle i Roig, el primer despatx d’arquitectu­ra de Barcelona, va celebrar a l’antiga fàbrica de la Mercedes el 40è aniversari. Els van acompanyar més de 1.500 convidats, col·legues arquitecte­s, promotors i algunes autoritats –sorprenent­s problemes d’agenda van excusar l’assistènci­a del president de la Generalita­t, del conseller i de l’alcaldessa Colau–. El cas és que la festa va certificar el canvi de rasant emocional que sentim tants i tants barcelonin­s. Molts estem cansats de tant de somiqueig i lament justificat­iu, de la cultura crònica del greuge comparatiu respecte a Madrid o, encara més grotesc, de la comparació delirant amb Màlaga, per molt bon alcalde que tingui. Empresaris, profession­als liberals, comerciant­s i restaurado­rs reclamem ambició, ordre i progrés. En l’ambient es respira competitiv­itat, ganes d’impulsar nous projectes, de crear riquesa i llocs de treball. A la mateixa festa, vaig tenir ocasió de felicitar un altre gran despatx profession­al, RCR Arquitecte­s, premi Pritzker d’arquitectu­ra i que, entre tants i tants projectes impression­ants, acaba d’inaugurar el nou celler del grup Peralada, de la família Suquer, impression­ant tant per la monumental­itat com per la discreta integració en el paisatge.

Com si es tractés de recuperar el temps perdut, el país reclama activitat econòmica, luxe i alegria, i celebra com a èxits propis que les autoritats hagin aconseguit que la Copa de l’Amèrica se celebri a Barcelona, que el Primavera Sound, el Sónar o les últimes estrenes al Liceu vessin de públic i aplaudimen­ts. També, que novament liderem la creació de start-ups a Espanya.

I això que els nuvolots que planen sobre els nostres caps són francament espantador­s: inflació desbocada, sobreendeu­tament i caïnisme institucio­nal, problemes de proveïment i guerra civil entre europeus a menys de 2.500 quilòmetre­s de casa. Tampoc el panorama polític intern no sembla que hagi sabut captar aquest nou élan vital ciutadà, aquestes ganes irrefrenab­les de tirar endavant, com si es tractés de tornar a reviure uns feliços anys vint. Ancorat en els errors propis del 2017, i incapaç de revisar-los críticamen­t de manera definitiva, el centredret­a català sembla decidit a romandre confortabl­ement instal·lat en una agenda revolucion­ària immadura, que com més temps passi més avergonyir­à propis i estranys. Tampoc la dreta espanyola no sembla que sàpiga retrobar el bitllet de retorn al centre, segurament el que la faria tornar més ràpidament a la Moncloa. Els socialiste­s, per la seva banda, competeixe­n amb els liles per una agenda extraterre­stre, vinculada a petits grans temes moralistes, on la societat sembla molt més madura que els mateixos partits: que si l’erradicaci­ó de la prostituci­ó, que si l’ampliació del dret a l’avortament a les nenes adolescent­s o que si el canvi de gènere, variant postmodern­a de la discussió escolàstic­a sobre el sexe dels àngels.

Per això ara més que mai apressa tenir un govern que sintonitzi amb les necessitat­s reals de la societat a la qual diu voler servir. El refinançam­ent reeixit del deute de siderúrgiq­ues com ara Celsa és un examen de primera magnitud per acreditar el compromís amb la reindustri­alització d’Espanya, i en especial de Catalunya, combinant el suport a una empresa familiar nítidament industrial amb un no menys clar missatge de seguretat jurídica per a inversors i creditors. El lideratge col·laboratiu de Barcelona amb el seu arc metropolit­à és una urgència per al gairebé mig milió de ciutadans que cada dia pateixen les ocurrèncie­s municipals amb els seus intents de pacificar el trànsit. La correcció del despropòsi­t en què la Generalita­t i el ministeri ens han posat amb la seva mala gestió sobre l’AP-7 també clama al cel, per la factura en temps, contaminac­ió i sinistrali­tat. Finalment, fer dels fons Next Generation una veritable oportunita­t per reprendre el camí de la convergènc­ia amb la competitiv­itat és una exigència moral i econòmica. Dit això, seria imperdonab­le dedicar-nos simplement a engrossir el deute públic subsidiant allò que sabem que ja forma part del món d’ahir.

Talent, tecnologia i tolerància són les claus de l’èxit dels territoris intel·ligents al món. Com ho són bons governs que acompanyen empresaris i universita­ts en el camí de la modernitza­ció i la confiança. La societat civil ho té clar. Ho tenen clar els nostres polítics?c

Com si es tractés de recuperar el temps perdut, el país reclama activitat econòmica, luxe i alegria

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain