La Vanguardia (Català)

No diguis “fill de puta”

- Isabel Gómez Melenchón

no he suportat mai l’expressió “fill/a de puta”, en l’accepció d’insult: ni el fill té culpa de ser-ho, ni la mare no mereix que l’assenyalin, inclosos aquells que han pagat pels seus serveis. no són, la mare prostituta i el seu fill, pitjors persones que la resta per la seva condició. el llenguatge ho diu tot de nosaltres, i en aquest cas és evident. no m’ha agradat ni quan pensava que aquest tema, la prostituci­ó, era un tema complex. Acabo de llegir una àmplia reflexió d’una dona que durant deu anys es va veure forçada a practicar-la i el primer que m’ha cridat l’atenció és el títol: “La realitat de la prostituci­ó no és complexa. És simple”.

És tan simple que es redueix a una paraula: no. no és una feina com les altres, no és un empoderame­nt, en la majoria dels casos no es tracta d’una decisió lliure. ni tan sols és sexe. rachel moran ho explica amb claredat: la pròxima vegada que entrin en un cafè, observin els clients masculins, vells, joves, grassos, prims, atractius, repugnants... i vegin-los com a possibles companys de llit. companys obligats. segur que es faran una idea més aproximada del que se sent a l’exercir la prostituci­ó.

rachel moran es va escapar d’una família desestruct­urada als catorze anys i va haver de sobreviure com a prostituta. Actualment es dedica a ajudar dones en la seva mateixa situació i desmunta un per un els arguments dels que advoquen per normalitza­r-la. Per exemple, quan es pregunta si els cervells de les prostitute­s són diferents del de la resta de persones, que ens resistim que d’altres, estranys, envaeixin el nostre espai vital. O si són diferents els seus cossos, capaços de suportar, a més de totes les altres coses, l’intercanvi de fluids amb les malalties que pot comportar: “A les persones prostituïd­es se’ls assignen atributs estranys, una propensió no humana a no pensar, sentir i experiment­ar”.

Ara que es debat al congrés, penso en les paraules de rachel moran sobre els que consideren la prostituci­ó una feina: estan tan allunyats/ allunyades d’aquesta experiènci­a que no es poden relacionar amb ella ni de manera conceptual. Han provat d’experiment­ar-ho? ¿Empoderari­en així les seves filles/fills? L’únic complex del tema és com aconseguir erradicar-la sense fer (encara) més mal.c

A les persones prostituïd­es els adjudiquem una propensió a no sentir

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain