La Vanguardia (Català)

Els experts esperen que una DANA posi fi a l’onada de calor el cap de setmana

La gota freda de les Açores podria fer baixar les temperatur­es a partir de dissabte

-

La depressió aïllada en nivells alts (DANA) que s’està gestant a l’entorn de les illes Açores podria aconseguir una baixada de temperatur­es a partir de dissabte, quan està previst que es desplaci fins a la península Ibèrica, tot i que “es manté la incertesa”, ja que “és difícil predir el moviment d’una DANA”. Aquesta és la tesi que manté l’Aemet des de la tarda de dilluns i en què ahir va tornar a insistir, partint d’una nova correcció de les previsions: la pitjor onada de calor a Espanya el juny en 20 anys es prolongarà fins dissabte, com a mínim. Els valors diürns són entre 7 i 12 graus per sobre de la mitjana normal per a aquesta època de l’any, és a dir, se situen entre un 5% de les temperatur­es més altes mesurades durant aquestes dates.

Dimarts es va arribar a valors superiors als 36ºC en àmplies zones de l’altiplà nord, alt Ebre, sud de Galícia, interior del Cantàbric oriental i Mallorca, i els 39ºC-40ºC a la vall de l’Ebre. Al centre i sud peninsular­s les temperatur­es es van mantenir altes; a la tarda, arribaven o superaven els 40ºC en àmplies zones, sobretot a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquiv­ir, on s’esperava depassar els 42ºC quan encara no s’havia tancat la jornada.

L’Aemet assenyala que entre avui dimecres i divendres augmenta la incertesa sobre l’evolució de les temperatur­es, tot i que en general no preveu canvis significat­ius. Si bé, veu probable un lleuger descens a l’àrea cantàbrica i la meitat sud de la Península, mentre que continuara­n pujant a la vall de l’Ebre.

Pel que fa a dijous, la previsió meteorològ­ica apunta a un probable augment tèrmic a l’àrea cantàbrica i un lleuger descens en el vessant atlàntic i en altres zones de l’interior peninsular. Divendres, malgrat que amb molta incertesa, la majoria dels escenaris preveuen una altra pujada de les temperatur­es a la major part de la Península i l’arxipèlag balear. Així mateix, les temperatur­es mínimes també seran elevades i no baixaran dels 20ºC i els 25ºC en àmplies zones del sud i del centre peninsular.

A Catalunya, el segon dia de la primera onada de calor d’aquest any, una de les més primerenqu­es de les últimes dècades, ja ha posat els termòmetre­s a tocar dels 40ºC en alguns municipis

El mercuri continuarà escalant, i divendres a Lleida se superaran els 40ºC: ahir a Tremp es va arribar a 39,4ºC

de Lleida, com a Tremp, on el mercuri ha pujat fins als 39,4ºC. La calor va ser ahir menys intensa a la ciutat de Barcelona per la presència d’alguns núvols i només es van registrar 27ºC a l’Observator­i Fabra a les 17 h, cinc graus menys que ahir, tot i que encara per sobre de la mitjana climàtica.

Segons dades del Meteocat, ahir també van superar els 39ºC les estacions meteorològ­iques de Lleida-La Femosa (39,2ºC), Balomar (39,1ºC) i Sant Romà d’Abella (39ºC), mentre que en bona part de la província de Lleida la màxima s’ha situat per sobre dels 38ºC, aproximada­ment entre vuit i deu graus més alta que la temperatur­a mitjana en aquesta època de l’any. Els pròxims dies i fins divendres, hi haurà pics que depassaran els 40ºC a les comarques de Lleida, que estan en alerta per risc extrem.c

 ?? Barce oaneF e sts ?? Uns turistes descansen asseguts a l’ombra a la vora dels Reales Alcázares de Sevilla
Barce oaneF e sts Uns turistes descansen asseguts a l’ombra a la vora dels Reales Alcázares de Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain