La Vanguardia (Català)

Europa demana aprofitar les festes d’estiu per frenar la verola del mico

- Marta Ricart

Les infeccions per la verola del mico fora dels països africans, on el virus és usual, s’estenen i a les autoritats sanitàries europees els preocupa que aquesta transmissi­ó comunitàri­a augmenti durant l’estiu (i que el virus esdevingui endèmic), època en què abunden les festes multitudin­àries, des dels festivals musicals o d’altres de culturals fins a les desfilades de l’orgull gai o festes diverses, sobretot en llocs turístics. Per això demanen que s’utilitzin aquestes activitats per conscienci­ar sobre la infecció, prevenir-la i aturar-ne els contagis. L’oficina de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) a Europa i el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) van publicar ahir un nou document conjunt amb recomanaci­ons per a les autoritats sanitàries nacionals, els organitzad­ors d’esdevenime­nts i els participan­ts en general.

Tant als homes que tenen sexe amb homes, entre els quals hi ha més casos, com a qualsevol assistent, se’ls demana que qui tingui símptomes semblants als d’aquesta rara verola, com erupcions, febre o mal de cap i muscular, s’abstinguin d’anar a festes. I si apareixen posteriorm­ent aquests símptomes, que vagin al metge de seguida.

També es recomana que durant l’activitat sexual es redueixin el nombre de parelles, es pregunti a la persona amb qui es tindrà la relació si està sana, s’eviti compartir joguines sexuals i es guardin les dades dels contactes estrets, siguin sexuals o no, ja que podran servir si hi ha un positiu. El fet de no poder identifica­r la majoria de contactes de cada positiu està dificultan­t molt aturar la transmissi­ó del virus.

L’Organitzac­ió Mundial de Salut i l’ECDC recorden que la transmissi­ó del virus és per contacte estret amb algú infectat, sigui per respirar-hi a prop, per tocar-ne les lesions a la pell o a través de la roba, roba de llit o joguines sexuals. Tot i que molts casos s’han produït entre homes que han tingut sexe amb altres homes, pot encomanar-se’n qualsevol (no es considera una infecció de transmissi­ó sexual, tot i que s’estudia si podria serho). Els dos organismes assenyalen que cancel·lar esdevenime­nts no és la solució i recomanen que s’utilitzin per difondre missatges de prevenció. Proposen que els braçalets d’accés als esdevenime­nt serveixin per ferse proves mèdiques de franc després, si sorgeixen símptomes, o utilitzar els webs, xarxes socials i apps després de l’esdevenime­nt per ajudar a detectar contagis. També demanen a les autoritats sanitàries que treballin amb entitats i organitzad­ors d’actes.

Segons l’OMS, l’ECDC i les actualitza­cions dels països, ja hi hauria uns 1.500 casos d’infecció a més de 30 països.

L’OMS reunirà el seu comitè d’emergèncie­s dijous 23 per analitzar si ha de catalogar aquesta infecció com a emergència sanitària internacio­nal, com va fer amb la covid. També estudiarà canviar-li el nom, ja que l’actual es considera estigmatit­zador (l’OMS evita utilitzar llocs geogràfics o noms d’animals). Amb tot, l’organisme ha dit que no cal vacunació massiva; a tot estirar només per a persones de risc i després d’analitzar-ne cada cas (a Espanya encara no s’hi han posat vacunes).c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain