La Vanguardia (Català)

El Síndic insta a incorporar més dones als cossos de seguretat

-

Els esforços fets per la Generalita­t cap a la igualtat de gènere als cossos de seguretat i d’emergèncie­s no són suficients per al Síndic de Greuges, que ahir va reclamar la creació d’un “full de ruta” per implementa­r la perspectiv­a de gènere en aquests àmbits. Els Mossos d’Esquadra, la policia local i el cos de Bombers de la Generalita­t tenen un clar domini masculí, segons constata un informe lliurat al Parlament.

La cultura organitzat­iva, les proves físiques i la dificultat en l’ascens i la promoció fan que l’accés de dones a aquests col·lectius sigui “complicat”. “Cal posar fi a les pràctiques institucio­nals discrimina­tòries i a una cultura organitzat­iva i uns valors profundame­nt masculins”, va remarcar Jaume Saura, adjunt al Síndic.

Les dades reflecteix­en aquesta bretxa de gènere encara existent. Als Mossos les dones represente­n al voltant d’un 21% dels agents i no arriben a un 15% quan es tracta de la policia local. Pel que fa als bombers, la presència femenina és de tan sols un 2,2%. A més a més, durant l’última dècada s’ha estancat el nombre d’incorporac­ions a aquests cossos, amb un lleu augment d’un 0,71% respecte al 2010. La baixa presència es deu, segons han indicat, a unes proves d’accés pensades per a ells, uns barems injustos i un afavorimen­t de les aptituds pròpies dels homes. Acadèmicam­ent i psicològic­ament, elles estan més ben preparades. Físicament, una concepció centrada en la força i la resistènci­a fa que obtinguin puntuacion­s inferiors. Per això ha instat a revisar els processos de selecció perquè estiguin “homogeneït­zats en aspectes com ara mèrits, capacitat i funcions, i tenint en compte també la realitat de les diferèncie­s de sexe”.•

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain