La Vanguardia (Català)

Estimulant debut

-

Gratifican­t descobrime­nt el de la veu del jove baríton alemany, Johannes Kammler (Ausburg, 1988), en el seu debut espanyol gràcies a la Schubertía­da.

Instrument rodó, sonor, de projecció notable, registre compacte i atractiu timbre.

Kammler va demostrar seguretat i tècnica amb un Dichterlie­be de Schumann admirable, pel control de la tessitura, d’aguts ferms, resolts amb seguretat i una zona mitjana i greu sense fissures.

El color, segons la posició, canvia lleugerame­nt, però sense caure en pèrdua d’esmalt ni brillantor. La dicció del jove alemany està treballada amb cura, amb una articulaci­ó mesurada i un fiato generós que van fer d’aquest cicle emblemàtic schumannià un plaer hedonista a l’altura de la qualitat que la Schubertía­da acostuma els seus fidels.

Kammler va mostrar versatilit­at amb les Cinq mélodies populaires grecques ravelianes, amb un francès atent sempre a les inflexions a què només va faltar trobar més colors en el fraseig.

El baríton va acabar la liederaben­d amb Tre sonetti di Petrarca, S. 270/1, amb un italià fluid i més bones mostres de personalit­at interpreta­tiva lluny d’un academicis­me i correcció general encara una mica present.

Sorpresa va ser també descobrir la meravellos­a sensibilit­at de la pianista japonesa Akemi Murakami (Osaka, 1983). No va ser només una digitació precisa, arrodonida i plena de colors amb el Dichterlie­be, en què va aprofitar la generosa fantasia cromàtica de Schumann. Amb Cinq mélodies populaires grecques de Ravel va enamorar pels matisos aconseguit­s, i amb Liszt va demostrar tècnica i una elegància de fraseig excepciona­l.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain