La Vanguardia (Català)

Gol cap a l’equiparaci­ó

Espanya acosta els ingressos de la selecció femenina als de la masculina

-

Ahir no va ser un dia qualsevol per al futbol femení espanyol, sinó una data per recordar. Hi coincidien tant les jugadores com el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) a l’acte on van presentar l’acord amb què s’igualen les condicions per repartir els ingressos, no les quantitats, de les seleccions masculina i femenina. “És un dia històric”, va afirmar Irene Paredes, la capitana de la selecció. “És un dia molt important”, va dir Luis Rubiales, el president de l’RFEF. “Suposa un punt d’inflexió i un pas cap endavant”, va corroborar Amanda Gutiérrez, del sindicat Futpro, especialit­zat en el futbol femení.

Federació i futboliste­s van arribar a un acord històric per a l’augment de les primes i els drets d’imatge que percebran les internacio­nals espanyoles després d’igualar el percentatg­e de repartimen­t que s’utilitza amb els homes. El nou marc regulador elimina les dietes, que fins ara només s’utilitzave­n per a elles. El pacte engloba els cinc anys següents, fins al 2027, de manera que inclourà les dues pròximes Eurocopes (2022 i 2025) i els dos pròxims Mundials (2023 i 2027) i, si Espanya es classifica, també els Jocs de París del 2024.

“La nostra tasca es veu recompensa­da i valorada”, va explicar la barcelonis­ta Paredes, acompanyad­a per Alexia Putellas i Patri Guijarro, les altres capitanes de l’equip. “Les condicions són les mateixes, les quantitats absolutes no. Dependrà del temps. Nosaltres ja hem fet la feina”, matisava Gutiérrez a aquest diari. Malgrat que normalment aquest tema el solen portar els capitans, elles ho han volgut negociar també amb el seu sindicat i una especialis­ta per estar més ben assessorad­es.

Per tant, els jugadors convocats per Luis Enrique i les futboliste­s que cita Jorge Vilda rebran un percentatg­e semblant dels premis aconseguit­s a les fases classifica­tòries i els grans tornejos –d’aquí s’avancen els pagaments per cada concentrac­ió– i dels patrocinis de l’RFEF. L’acord té efecte retroactiu des del setembre del 2021.

Això no significa que cobraran el mateix que els homes, com passa als EUA o Nova Zelanda, o amb l’equal pay que demanen al Canadà amb el suport de l’equip masculí. Perquè ni els premis que reparteixe­n la UEFA i la FIFA són ni de bon tros els mateixos ni els espònsors hi inverteixe­n els mateixos diners encara. “Espanya es posa al nivell dels països nòrdics i del Brasil”, analitza Reyes Bellver, l’advocada que ha assessorat les jugadores.

La veritat és que la diferència en premis i patrocinis continua sent abismal avui. El mateix Rubiales ho va confirmar. “Els diners que arriben a les categories femenines són molt inferiors als que arriben als nois”. En aquest sentit, el president de l’RFEF va destacar:

La Federació implanta el percentatg­e de repartimen­t de premis i drets d’imatge que utilitzen els homes

Les jugadores creuen que se situen al mateix nivell que els països nòrdics, un esglaó per sota dels EUA

“S’ha introduït un factor corrector de discrimina­ció positiva en el percentatg­e de les primes. Percentual­ment les dones en surten més beneficiad­es. De cada euro que entra a la Federació, en va més cap al futbol femení que cap al masculí”, malgrat que ningú no va donar xifres oficials.

També s’augmenta substancia­lment el percentatg­e que les futboliste­s reben pels drets d’imatge. Sobretot perquè el 2018, quan Luis Rubiales va accedir a la presidènci­a, era nul. “Els futboliste­s durant les últimes dècades sempre han gaudit d’aquesta compensaci­ó pels drets d’imatge. El 2018 vam veure que les noies no, i hi vam voler posar fi”, va assenyalar. “A l’Eurocopa del 2019 vam inaugurar aquest apartat, i ara la quantitat comença a millorar amb un 20%. L’augment arribarà al 80% el 2027”, va especifica­r el president de l’RFEF.

D’altra banda, es manté un premi especial per drets d’imatge després de la classifica­ció per a una fase final i es milloraran els desplaçame­nts. “És difícil trobar un acord tan complet i que hagi millorat tant”, va insistir Rubiales, que amb la firma es posa per sobre del que s’exigirà amb la nova llei de l’Esport. “Reforça el compromís de la Federació amb la selecció femenina i amb les jugadores”, va dir Irene Paredes quan només falten 21 dies perquè comenci l’Eurocopa d’Anglaterra.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain