La Vanguardia (Català)

Ja són tots a Qatar

Futbol Costa Rica aconseguei­x l’últim bitllet mundialist­a en derrotar Nova Zelanda i serà rival d’Espanya

- Oriol Dotras

Ja no queden places per al que serà el Mundial més atípic de la història. L’últim bitllet dels 32 disponible­s el va adquirir ahir a la nit Costa Rica en derrotar Nova Zelanda en la repesca precisamen­t a Qatar, la polèmica seu designada per la FIFA que ha obligat a reajustar el calendari futbolísti­c de tot el planeta a causa de la calor insuportab­le a l’emirat a ple estiu. Serà al novembre quan la pilota comenci a rodar en un país sense ànima futbolísti­ca, amb escàndols de corrupció i sospites en l’elecció. On els drets humans (discrimina­ció de les dones i el col·lectiu LGTBI, llibertat d’expressió trepitjada...) són a anys llum del desitjat i els abusos laborals (The Guardian va xifrar en 6.500 el nombre de morts) han estat una constant els últims anys.

Qatar ha trencat esquemes i també tradicions. Des de feia 60 anys, en el partit inaugural hi figurava el país amfitrió. Aquesta vegada, després de celebrar-se el sorteig, la FIFA va decidir que Holanda i el Senegal (campiona de l’Àfrica), integrants del mateix grup que Qatar, obrissin el teló a l’estadi Al Thumama el 21 de novembre.

En aquest mateix escenari iniciarà el seu camí Espanya dos dies després, curiosamen­t contra Costa Rica. El combinat tico, encara amb un grapat de jugadors experiment­ats que van fer història al Brasil 2014 després d’arribar als quarts de final –només els Països Baixos li van barrar el pas amb el canvi de Van Gaal a la porteria abans de la tanda de penals, com va fer dilluns Austràlia contra el Perú– participar­à per sisena vegada en una Copa del Món, les tres últimes consecutiv­es. Amb el gol del rodamon Joel Campbell –13 equips diferents en 11 anys, entre els quals Arsenal, Betis i Vila-real– tot just arrencar el partit a Doha i les parades de Keylor

Navas n’hi va haver prou (1-0) per desencaden­ar l’eufòria d’un país que es va aturar durant els noranta minuts, amb permís del mateix president Rodrigo Chaves als treballado­rs públics.

A més de la selecció centreamer­icana, el grup d’Espanya el formen el Japó i Alemanya, aquest últim rival amb qui els de Luis Enrique haurien de pugnar per la primera plaça. La bona impressió de la selecció a l’última Eurocopa i la seva alta competitiv­itat la col·loca entre les candidates a alçar el trofeu el 18 de desembre a Lusail, tot i que en aquesta edició sense una favorita molt per sobre de la resta. Tret d’Itàlia, hi haurà les de sempre: la vigent campiona França, Brasil, Anglaterra, Alemanya... i per descomptat l’Argentina de Leo Messi. Després d’aixecar el 2021 el primer títol amb l’albicelest­e (la Copa Amèrica), seria el fermall d’or a una carrera inabastabl­e. Últim Mundial, última oportunita­t.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain