La Vanguardia (Català)

El topall al gas s’estrena amb una rebaixa de la factura de la llum de només un 6%

Al mercat majorista d’electricit­at, el descens del preu arriba al 23%

- Pilar Blázquez

Com era d’esperar, l’estrena del mecanisme per posar un límit al preu del gas a Espanya i Portugal partint de la denominada excepció ibèrica va estar dominada per la complexita­t, la confusió i també una dosi de decepció. El que al principi semblava que comportari­a una gran rebaixa, fets tots els comptes es va quedar en un descompte real a la factura final del consumidor del voltant d’un 6%.

Per entendre-ho, anem a pams. L’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) cada dia fa una subhasta per franges horàries per al mercat majorista d’electricit­at. En aquesta subhasta es marca el preu del megawatt hora (MWh) en funció de l’aportació de la demanda que cobreix cada tipus d’energia, des de les renovables (que entren a zero euros) fins al gas, que sempre és la més cara. El preu mitjà del MWh marcat ahir i d’aplicació avui va ser de 165,59 euros. Això suposa un descens d’un 22,6% respecte al preu marcat el dia anterior, de 214 euros MWh. Però la subhasta d’ahir no era igual que sempre. El preu del gas estava limitat a 40 euros el MWh, segons el nou mecanisme permès excepciona­lment i temporalme­nt per a Espanya per la Comissió Europea, davant un preu real al mercat espanyol de 78,8 euros MWh.

Per això, a aquesta reducció d’un 22,6%, és a dir, de 49 euros, en el preu del MWh elèctric calia fer-hi un descompte. És el cost que han de pagar tots els consumidor­s cada hora per compensar la diferència entre els 40 euros a què s’ha fixat el cost del gas i el cost real de 78,8 euros en què han incorregut les centrals de cicle combinat per produir energia elèctrica.

Aquesta compensaci­ó ahir va arribar a una mitjana de 59,27 euros, però en les hores en què es va necessitar més quantitat de gas per cobrir la demanda elèctrica va arribar a marcar els 78 euros, segons les dades facilitade­s per l’OMIE.

Sumant les dues mitjanes, els 165,59 euros marcats a la subhasta més els 59,27 euros de compensaci­ó, dona un total de 224 euros per MWh. És a dir, el preu del MWh seria 10 euros més alt que el que es va pagar dilluns. “Això no vol dir que amb el mecanisme del topall al gas el preu de la llum hagi estat més car, perquè el que cal comparar és quant s’hauria pagat sense aquest topall”, puntualitz­en fonts del mercat elèctric. I si ahir la subhasta s’hagués fet en condicions normals de mercat, senLa se la intervenci­ó del mecanisme ibèric, el preu mitjà a què s’hauria pagat el MWh de llum hauria estat de 237 euros, segons les fonts del mercat, o 240 euros, segons la informació facilitada pel Ministeri de Transició Ecològica. “En tots dos casos l’efecte real del topall del gas per a la factura dels consumidor­s sotmesos al mercat (PVPC) va ser d’una reducció del voltant d’un 6%”, confirmen aquestes fonts.

rebaixa queda lluny del que va anunciar el Govern central, que espera un descompte a les factures dels consumidor­s d’entre un 15% i un 20%, però segons va reiterar ahir la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest és un càlcul estimat per a un mes complet i, per tant, no serà fins a finals de juliol quan es pugui acarar.

De moment l’explicació per a la deslluïda estrena del topall al

oposició a l’Eurocambra, evidenciad­a en la votació d’ahir al matí (76 vots a favor i 62 en contra).

“El reglament de la taxonomia havia de suposar un pas endavant pel que fa a les finances sostenible­s, però amb la proposta per la Comissió s’hauria quedat com un simple exercici de greenwashi­ng”, va dir l’eurodiputa­t Ernest Urtasun (en Comú). Tot i que sembla difícil que hi hagi una majoria en el Consell per bloquejar la proposta, si una majoria de 353 eurodiputa­ts rebutgen la proposta, Brussel·les haurà de retirar-la o modificar-la.c

 ?? ?? El preu mitjà de l’electricit­at al mercat majorista es va situar ahir en 165,59 euros el megawatt-hora
El preu mitjà de l’electricit­at al mercat majorista es va situar ahir en 165,59 euros el megawatt-hora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain