La Vanguardia (Català)

Els bitllets d’avió pugen de preu aquest estiu i encareixen les vacances

Ryanair xifra l’augment fins a un 9% per sobre del 2019, abans de la pandèmia

-

La inflació també arriba a les vacances. Aerolínies, agències i operadors constaten una pujada del preu dels bitllets d’avió aquest estiu. Algunes companyies, com Ryanair, afirmen que els viatges seran fins i tot més cars que el 2019, abans de la pandèmia i un dels anys rècord en turisme. Michael O’Leary, director executiu del grup Ryanair, va afirmar ahir que les seves tarifes seran entre un 7% i un 9% més cares aquesta temporada d’estiu que fa tres anys, segons va recollir Reuters i va confirmar La Vanguardia de fonts de la low cost.

Alguns operadors apunten també a un encariment generalitz­at de les vacances. Luis Alonso, director de Tecnologia del portal Atrápalo, va comentar que els preus dels bitllets d’avió han pujat una mitjana d’un 25% respecte al 2019. L’increment s’explica per tres raons: “l’alta demanda, la reducció de l’oferta i la pujada del preu del combustibl­e”, va dir Alonso des del congrés Bavel Travel Summit organitzat a Barcelona per Voxel, empresa de pagaments i facturació electrònic­a per a la indústria turística. A l’associació d’agències de viatges Acave calculen així mateix que els increments de preu dels bitllets d’avió superaran un 10% respecte a l’any 2021.

La pandèmia i les restriccio­ns a la mobilitat van enfonsar la demanda per viatjar, de manera que aerolínies i hotels van abaixar els preus com mai per intentar guanyar clients. Aquest any, amb la fi de les limitacion­s, els turistes han tornat en massa i de manera abrupta. Els preus dels hotels de ciutats com Barcelona ja són més cars que abans de la covid, i els vols segueixen també un camí inflacioni­sta. Fins a quin nivell? L’associació de línies aèries ALA explica que cada aerolínia segueix la seva pròpia política de preus, condiciona­da per l’oferta i la demanda i la previsió feta de combustibl­e. El fuel per a avions suposa al voltant d’un 30% dels costos d’una companyia aèria, i al maig eraun 120% més car que el mateix mes del 2021, i un 87% més car que el 2019, indiquen les dades d’IATA.

Amb tot, la pujada de preus no està afectant la demanda turística de moment. Hi ha ganes de vacances després de dos anys de pandèmia, coincideix­en al sector. En el cas de Ryanair, la low cost més gran d’Europa, els seus avions van cada vegada més plens malgrat que adverteix de pujades de preu des de fa setmanes, i aplicant-les. El seu factor d’ocupació per a aquest mes està en un 94%, i la previsió per al juliol i l’agost és encara més gran. A Voxel estimen que les transaccio­ns turístique­s són ja en un 90% respecte a les mateixes xifres del 2019, i preveuen que aquest estiu arribin o superin el nivell prepandèmi­a. Malgrat que anar-se’n de vacances sortirà més car.c

Agències i operadors constaten la inflació en els viatges per la demanda més gran i el preu del combustibl­e

 ?? ?? Avions de Ryanair a la base de l’aeroport de Dublín
Avions de Ryanair a la base de l’aeroport de Dublín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain