La Vanguardia (Català)

Un 54% dels turistes d’alta gamma volen viatjar a Espanya pel menjar i el vi

Els viatgers d’alt poder adquisitiu aporten un 2% del PIB, segons el Cercle Fortuny

-

En ple debat sobre l’impacte del turisme a les ciutats a les portes de l’estiu, arriben dades i xifres que certifique­n el seu alt potencial per a l’economia europea, i espanyola en particular.

D’acord amb un estudi de Bain&Co presentat ahir a Madrid pel Cercle Fortuny, els turistes d’elevat poder adquisitiu mouen a Europa entre 130.000 i 170.000 milions d’euros a l’any. I Espanya és on aquest col·lectiu de viatgers amb alta capacitat de despesa té més incidència en el PIB, ja que arriba a un 2%, quan la mitjana europea és d’un 0,9%,

Més interessan­ts són els detalls sobre què anima els turistes d’alta gamma a viatjar a Espanya i en què es gasten el pressupost. Doncs bé, en contra de l’aclamat model sol i platja, els viatgers amb poder adquisitiu volen desplaçar-se a Espanya per raons hedonistes, però no relacionad­es amb el bronzejat i la gandula, sinó amb la gastronomi­a.

Més de la meitat d’ells (un 54%) aposten per experiènci­es gastronòmi­ques d’excel·lència (“vi i menjar”). És un percentatg­e superior a la mitjana global i que no es dona a l’hora de triar altres destinacio­ns a Europa. En canvi, el sol i platja no és tingut en gran considerac­ió: és una motivació per visitar el país per a tan sols un 8% d’aquest adinerat col·lectiu.

A l’hora d’obrir les butxaques, els turistes d’alta gamma també tenen les seves pròpies preferènci­es. Un 50% de la despesa en luxe turístic a Espanya es destina a shopping, mentre que un 26% als allotjamen­ts, i un 20% a restauraci­ó. En comparació, el turista tradiciona­l que arriba a Espanya sol desemborsa­r menys en botigues i compres, ja que hi dedica només un 39% del seu pressupost.

En el cas dels hotels de cinc estrelles, Espanya té més establimen­ts d’aquesta classe (4% del total d’hotels) que grans potències com Itàlia, França, el Regne Unit o Alemanya. Dins del territori, Balears és la destinació més de luxe del país.

Xandra Falcó, presidenta del Cercle Fortuny, va destacar que “a Espanya la despesa mitjana del turista d’excel·lència és quatre vegades superior al del turista normal i crea el doble d’ocupació. A Europa aquestes xifres són encara més impression­ants, ja que la despesa mitjana es multiplica per 8, crea més llocs de treball i és més sostenible”. Com recorda Javier Fernández Andrino, director d’Internatio­nal Customer & Luxury Retail i membre del consell de Viatges El Corte Inglés, “Espanya ha de treballar perquè els turistes s’enamorin dels nostres productes, atreure turisme no és suficient”.

L’estudi treballa amb dades del 2019 i reconeix que en l’actualitat no s’han recuperat els nivells anteriors a la pandèmia, malgrat la seva resiliènci­a. També alerta que està pujant la competènci­a d’altres destinacio­ns: el Japó, els EUA, Austràlia i Indonèsia guanyen terreny. Espanya no pot adormir-se sobre els llorers.c

 ?? ?? Turistes de visita en un celler
Turistes de visita en un celler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain