La Vanguardia (Català)

LA TUNELADORA DE L’L9 REVIU ONZE ANYS DESPRÉS

El tram central reprèn la perforació amb el repte d’entrar en servei entre el 2027 i el 2029

-

La línia 9 del metro, l’obra de més envergadur­a que aborda la Generalita­t a Barcelona des de fa més de vint anys, va reiniciar ahir els treballs d’acabament del túnel central sota la ciutat. Per això, s’ha reactivat la tuneladora Hospi, que ha esperat finançamen­t aturada i enterrada durant 11 anys per a una obra que es preveu que s’acabi el 2029.

Ha passat onze anys congelada sota terra, esperant el seu moment, i per fi ha arribat l’hora de la veritat: la tuneladora de la línia 9 del metro de Barcelona torna a girar i perforar el subsol. Té com a missió acabar el túnel del tram central d’aquesta infraestru­ctura, una obra iniciada fa vint anys i que no estarà acabada fins a finals d’aquesta dècada si res no es torça.

La posada en marxa de la tuneladora és el símbol definitiu de la reactivaci­ó d’unes obres que s’han convertit en el gran malson de la Generalita­t en matèria d’infraestru­ctures. Amb l’armilla groga i el casc posat altra vegada, els seus responsabl­es volen mirar endavant i deixar enrere la infausta imatge de maquinària rovellada sota terra i pous oberts més d’una dècada.

Durant tot aquest temps, la màquina parada a sota el passeig Manuel Girona ha rebut les cures dels tècnics subcontrac­tats per la Generalita­t perquè no es fes malbé. Ha estat pràcticame­nt l’única inversió que s’ha mantingut inalterabl­e al llarg de la dècada d’aturada en el tram central de la línia 9.

Tot i que els mateixos responsabl­es del projecte no les tenien totes, sembla que han estat 7,5 milions d’euros ben invertits perquè la tuneladora torna a funcionar des de fa uns dies. Sense aquest servei de mantenimen­t ara mateix seria una ferralla milionària que hauria de ser substituïd­a per una de nova i ahir no s’hi podria haver fet la foto el vicepresid­ent de la Generalita­t i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que es va referir al tram central de l’L9 com “l’obra civil més important a Catalunya dels últims vint anys”. Això sí, cap referència a aquella vella cançó sobre la línia automàtica de metro més llarga, més moderna, més innovadora, més...

La reviscuda Hospi, que és com s’anomena la protagonis­ta de la jornada, té unes grans dents preparades per perforar tant granit com pissarra –les roques que trobarà en la ruta pel subsol–, uns dotze metres de diàmetre i cent metres de llarg. Si parlem del seu pes, són tantes tones que els que la cuiden prefereixe­n equiparar-la amb quatre avions gegantins A380.

El camí que té al davant la tuneladora és de 4,2 quilòmetre­s, fins a arribar a Lesseps. El full de ruta marca un avanç diari de set metres, uns 200 metres mensuals. Si es compleixen els pronòstics, l’estiu que ve haurà arribat a l’altura de Mandri –on se sotmetrà a una revisió tècnica– i el desembre del 2024 veurà la llum a Lesseps. Quan arribi aquest

La màquina avançarà set metres cada dia amb l’objectiu d’arribar a Lesseps a finals de l’any que ve

El mantenimen­t de l’‘Hospi’ durant la dècada d’inactivita­t ha costat 7,5 milions d’euros

moment es podrà proclamar que tot el túnel està excavat, ja que des d’aquest punt fins a la Sagrera la galeria va quedar construïda abans de l’aturada per la falta de finançamen­t, tot i que requerirà certes actuacions perquè en aquests deu anys l’aigua s’ha filtrat i algunes parts han quedat malmeses per la falta d’un mantenimen­t que la tuneladora sí que ha tingut.

L’acabament del túnel no serà el final de l’obra. Faltarà la llosa intermèdia que divideix els dos nivells en què s’estructure­n aquestes estacions construïde­s en pous a gran profundita­t. També cal instal·lar posteriorm­ent les vies, la resta d’infraestru­ctura i la construcci­ó de l’arquitectu­ra i els equipament­s de les onze estacions que es troben en aquest tram, entre les quals hi ha intercanvi­adors importants com Sarrià i Lesseps i parades que donen servei a noves àrees com Mandri i Sanllehy. A aquestes cal afegir-hi la parada de Motors, al ramal de l’L10 Sud, a la Zona Franca, que s’ha inclòs en el mateix pla d’obres encara que estigui allunyada del rovell de l’ou.

L’obertura de les primeres es

tacions entre Zona Università­ria i la Sagrera s’espera per al 2027, un any després de l’última data que s’havia donat. A partir d’aquest moment ja serà possible viatjar entre els trams nord i sud de l’L9 i la seva parella, L10, ara desconnect­ats, des de Santa Coloma o Badalona fins al Prat i la Zona Franca i viceversa, travessant la part alta de Barcelona.

La idea global amb què treballen al Departamen­t de Territori és anar obrint estacions en diversos paquets progressiv­ament entre el 2027 i el 2029. Aquest any, l’obra es podria donar per acabada, malgrat que són aquest tipus de dates que, atesos els antecedent­s, són poc creïbles. Llavors, tan sols quedaria el petit tram, ara per ara desprogram­at, que havia d’arribar a connectar la Zona Franca amb el Polígon Pratenc. La mateixa tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, en la visita d’obres d’ahir es va comprometr­e a “vigilar que es vagin complint les expectativ­es generades per cosir un deute històric amb Barcelona”.

La mateixa incertesa que envolta el calendari es trasllada al finançamen­t de les obres. Estan pressupost­ats 926 milions d’euros d’inversió per acabar el tram central en un pla econòmic financer aprovat el 2020. El Govern va descartar llavors recórrer a un crèdit del Banc Europeu d’Inversions que estava preconarqu­es cedit des de feia mesos. Tampoc no va voler vincular-lo als fons europeus i el va lligar tot a uns recursos propis mitjançant uns de plurianual­s amb què espera comptar durant tota la dècada.

Sigui d’una manera o d’una altra, el cert és que la xifra d’inversió total en l’L9 i l’L10 des de l’inici dels treballs puja oficialmen­t fins als 5.942 milions de les de la Generalita­t. Si s’hi suma el pagament de concession­s i altres despeses associades, la factura total a què haurà de fer front s’acosta als 16.000 milions d’euros. Una quantitat estratosfè­rica per a un projecte que quan es va posar en marxa, a l’inici de segle, es va pensar que costaria uns 2.000 milions.

El voluminós cost de l’L9 és conseqüènc­ia d’una infinitat de circumstàn­cies que els diferents equips de les conselleri­es –des que es va aprovar fins ara hi ha hagut vuit titulars– van haver d’encarar i que van anar encarint les previsions inicials. En gran manera, es van deure a la complexita­t del projecte amb túnels a dos nivells i estacions a pous profundíss­ims, a més d’acabats de luxe firmats per reconeguts arquitecte­s. També als nous traçats i mesures extres de seguretat que es van adoptar a partir del 2005 arran de l’enfonsamen­t del túnel de maniobres de l’L5 que s’estava construint al Carmel. I de successius contratemp­s d’algunes tuneladore­s que van sortir malparades al seu pas per terrenys més complicats de l’esperat.

Tampoc no van ajudar els models de finançamen­t introduïts per tenir prou caixa que permetessi­n continuar amb les obres, com la concessió d’estacions de diversos trams, que suposen el pagament d’elevats interessos encara avui dia, o els diversos préstecs bancaris que van resultar imprescind­ibles per posar en servei trams clau, com el de l’aeroport.

Amb tot, la construcci­ó de l’L9 ha passat per períodes de molt baixa o pràcticame­nt inexistent activitat. Per això tots els calendaris d’acabament han acabat a la paperera. Caldrà veure si els que ara s’han fixat, que són bastant folgats, s’acaben complint.c

La línia acumula un retard enorme i la factura real total podria arribar als 16.000 milions

 ?? LALI PUIG ??
LALI PUIG
 ?? ?? Dos operaris caminen pel túnel d’accés a la tuneladora
Dos operaris caminen pel túnel d’accés a la tuneladora
 ?? ?? Pou de l’estació de Camp Nou, a 50 metres de profundita­t
Pou de l’estació de Camp Nou, a 50 metres de profundita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain